c S
Dnevne novosti

Grčki ministar financija Venizelos u MMF-u

26.07.2011 07:08 WASHINGTON, 26. srpnja 2011.(Hina), Grčki ministar financija Evangelos Venizelos sastao se u ponedjeljak u Washingtonu s čelnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i američkim dužnosnicima, dok Atena finalizira svoj drugi veliki paket međunarodne financijske pomoći.
Venizelos se sastao s izvršnom direktoricom MMF-a Christine Lagarde, koja još uvijek nije javno rekla koliko će novca Fond pridonijeti u novi plan sanacije grčkih dugova vrijedan 159 milijardi eura, koji je prošloga tjedna sačinila Europska unija, javlja AFP.

MMF je naveo u priopćenju da su Venizelos i Lagarde "razgovarali o nedavnim gospodarskim događajima u Grčkoj i provedbi vladinog gospodarskog programa nakon važnih i poticajnih mjera koje su poduzeli čelnici eurozone i institucije Europske unije".

Nakon sastanka s Legarde, Venizelos je izjavio grčkim novinarima kako je "stajalište MMF-a vrlo pozitivno, no naravno sve ovisi od samih Grka". "Sve ovisi od naše sposobnosti da primijenimo programe i zabilježimo konkretne rezultate.

Ako primjenimo programe i pokažemo rezultate MMF i međunaordna zajednica će nastaviti svoju potporu Grčkoj dok ona ne obnovi svoju financijsku suverenost i neovisnost", rekao je Venizelos, prenosi grčka agencija ANA-MPA. MMF je već pridonio spašavanju Grčke s najvećim sanacijskim zajmom koji je ikada odobrio, vrijednim 30 milijardi eura, a postojala je zabrinutost da će Fond nerado izdvojiti nova sredstava za istu namjenu.

No, Institut za međunarodne financije (IIF), koji je koordinirao privatne banke kod usuglašavanja da reprogramiraju dugove Atene, sudjelovanje MMF-a nazvao je presudnim. "Dopustite mi da budem jasan: Europa zna, zna i MMF-a, svi znamo da to ne funkcionira bez stalne potpore MMF-a", rekao je direktor IIF-a Charles Dallara novinarima u Washingtonu.

Bez sudjelovanja MMF-a "europski Marshallov plan (druga sanacija Grčke) bio bi invalidan", kazao je Dallara. Venizelos se sastao i s Timothyem Geithnerom, ministrom financija SAD-a, najutjecajnije članice MMF-a. Njih dvojica razgovarali su o drugoj sanaciji Grčke te o naporima za reformiranje njezinog gospodarstva i obnovu rasta.

Geithner je "pozdravio napredak koji je Grčka napravila prema jačanju javnih financija i naglasio potrebu za stalnom i cjelovitom provedbom programa", navodi se u priopćenju američkog ministarstva financija.