c S
Dnevne novosti

Napetosti na sjeveru Kosova

26.07.2011 07:06 PRIŠTINA, 26. srpnja 2011.(Hina), Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi potvrdio je u ponedjeljak navečer za Kosovsku televiziju da je u tijeku policijska akcija zauzimanja graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova.
Izvjestitelji RTV Kosova s terena su potvrdili da su specijalne policijske postrojbe u ponedjeljak navečer preuzele prijelaz Brnjak, te da su u blizini prijelaza Jarinje ali cestu blokiraju kamioni s pijeskom i skupina lokalnih Srba. Kosovska televizija 21 javila je da policija EULEX-a ne surađuje s kosovskom policijom u vezi te akcije, već da blokira kosovskoj policiji pristup graničnom prijelazu Jarinje.

Za te granične prijelaze bila je odgovorna carina EULEX-a, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova. Iz EULEX-a je rečeno da su od predstavnika medija doznali za akciju kosovskih specijalnih postrojbi Rosa, ali da još ne mogu ništa o tome kazati.

Građani srpske nacionalnosti sa sjevera Kosova, koji su se okupili ranije večeras kod Leposavića, napravili su blokadu i spriječili da se kosovske specijalne snage stacioniraju na graničnom prijelazu Jarinje. Nešto ranije je stigla i vijest da je predsjednik vlade Kosova Hashim Thacim smijenio glavnog ravnatelja Kosovske policije Reshata Maliqia, što je kasnije potvrđeno iz vlade Kosova.

Kosovska vlada je u srijedu donijela odluku da zabrani uvoz robe iz Srbije. Priština je navela da je odluka recipročan odgovor na to što Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i priječi izvoz robe s Kosova u Srbiju. Srpski mediji javljaju da je državni tajnik ministarstva za Kosovo, Oliver Ivanović, upozorio kako bi situacija na sjeveru Kosova mogla "eskalirati".

"Situacija je prilično napeta, to je nepromišljena gesta za koju nema obrazloženja", rekao je Ivanović, govoreći o odluci prištinske strane da postrojbe specijalne policije preuzmu prijelaze na sjeveru Kosova, na granici sa Srbijom. On je naveo da je razgovarao s predstavnicima međunarodne zajednice te da očekuje reagiranje KFOR-a i EULEX-a.

Ivanović je kazao da se "glavna napetost očekuje u utorak ujutru" te da postoji opasnost da situacija "eskalira". "Kada se to nadoveže na odluku o zabrani ulaska robe to pokazuje vrlo koherentan plan", rekao je Ivanović.

Sve tri kosovske nacionalne televizije u ponedjeljak navečer su emitirale posebne emisije povodom akcije vlasti u Prištini da preuzmu nadzor nad graničnim prijelazima na sjeveru zemlje i na taj način prošire svoju vlast na cijeli teritorij Kosova. Kosovo je proglasilo neovisnost 17. veljače 2008. godine, koju je do sada priznalo 77 država svijeta.