c S
Dnevne novosti

Mladen Ivanković Lijanović ponovo kandidiran za mandatara vlade BiH

26.07.2011 07:20 MOSTAR, 25. srpnja 2011.(Hina), Predsjedništvo Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB) u ponedjeljak je odlučilo ponovno za mandatara Vijeća ministara BiH kandidirati svoga predsjednika Mladena Ivankovića Lijanovića koji ima male izglede biti izabran, dok su predstavnici vodećih hrvatskih i bošnjačkih stranaka intenzivirali razgovore nakon što devet i pol mjeseci od izbora nije postignut dogovor o uspostavi državnog Vijeća ministara.
Predsjednik NSRzB Mladen Ivanković Lijanović ocijenio je da stranka, kojoj je na čelu i koja je dio koalicijske vlasti u entitetu Federaciji BiH, nudi konkretan plan ekonomskog oporavka zemlje.

Pri tome je Mladen Lijanović, jedan od braće koji su suvlasnici istoimene mesne industrije iz Širokog Brijega osudio zahtjeve dva HDZ-a koji inzistiraju da im u Vijeću ministara pripadnu sve hrvatske pozicije.

"Nerealni zahtjevi pojedinih političkih predstavnika uistinu ugrožavaju cijeli ovaj proces, posebno zahtjevi dva HDZ-a", rekao je Mladen Ivanković Lijanović.

U posljednjih deset dana u dva su navrata nakon duže stanke razgovarali čelnici SDP-a BiH i HDZ-a BiH Dragan Čović i Zlatko Lagumdžija oko uspostave Vijeća ministara u toj zemlji koja je u krizi jer vlast nije uspostavljena po rezultatima izbora održanih prije više od devet i pol mjeseci.

Novi susreti očekuju se ovoga tjedna. Prigodom nedavnog glasovanja Parlament BiH nije odobrio mandat za sastav Vijeća ministara kandidatu stranaka okupljenih oko SDP-a Slavi Kukiću.

Predsjedništvo BiH, koje je dužno predložiti novoga kandidata, objavilo je da neće predložiti novoga mandatara do postizanja dogovora o parlamentarnoj većini.

Većina stranaka podupire prijedlog da dva HDZ-a predlože kandidata za mandatara za Vijeće ministara, dok postoje prijepori trebaju li dvama HDZ-ima pripasti i dva ministarska resora. Većinske bošnjačke stranke SDP BiH i SDA traže jednu hrvatsku ministarsku poziciju.

Dva HDZ-a smatraju da njima trebaju pripasti sve tri pozicije u čemu ih podupiru najveće srpske stranke SNSD i SDS.