c S
Dnevne novosti

Vlada donijela odluku o priznanju Republike Južni Sudan

28.07.2011 07:22 ZAGREB, 27. srpnja 2011.(Hina), Vlada Republike Hrvatske je, uz suglasnost predsjednika Republike Hrvatske, donijela Odluku kojom je priznala Republiku Južni Sudan kao suverenu i neovisnu državu, s kojom želi razvijati ukupne bilateralne odnose u duhu suradnje i prijateljstva s južnosudanskim narodom, priopćeno je sa sjednice Vlade.
Nastavno na preporuku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, na zasjedanju Opće skupštine UN-a 14. srpnja 2011. godine, Republika Hrvatska podržala je rezoluciju kojom je Republika Južni Sudan kao suverena i neovisna država primljena u članstvo UN-a.

Republika Južni Sudan je 9. srpnja 2011. godine proglasila neovisnost od Republike Sudan na temelju Sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između Sjevernog i Južnog Sudana i referenduma o samostalnosti Južnog Sudana, postavši time najmlađa država svijeta. Mirno i sporazumno odvajanje, kao i rezultat ovog referenduma, Republika Hrvatska je pozdravila priznajući ga kao odraz demokratske volje naroda Južnog Sudana.

Vlada Republike Hrvatske na sjednici donijela je Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi kojom se određuje unutarnje ustrojstvo Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, nazivi upravnih organizacija u sastavu Ministarstva i drugih unutarnjih ustrojstvenih jedinica, njihov djelokrug i način upravljanja, te okvirni broj državnih službenika i namještenika potrebnih za obavljanje poslova iz djelokruga Ministarstva.

Donesena je Odluka o rotaciji, broju i organizacijskoj strukturi pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF). U kolovozu i rujnu izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) te će se na rok do sedam mjeseci uputiti 312 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

U rujnu 2011. godine izvršit će se redovita rotacija pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF) te će se uputiti, na rok do devet mjeseci, 15 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u sastav operativnog mentorskog tima za vezu (MN CS OMLT).

Pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske koji sudjeluju u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF), u skladu s Odlukom od 3. veljače 2011. godine, produljuje se sudjelovanje u mirovnoj operaciji u Afganistanu, stoji u priopćenju sa sjednice Vlade.