c S
Dnevne novosti

Rim traži hitan sastanak Vijeća sigurnosti

01.08.2011 07:09 RIM, 31. srpnja 2011.(Hina/AFP)Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zatražio je u nedjelju hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Siriji gdje je više od stotinu ljudi ubijeno u vojnoj ofenzivi u gradu Hami.

"Tražimo od Vijeća sigurnosti UN-a da se hitno sastane i zauzme odlučno stajalište", rekao je ministar za kanal TG 2 i dodao da je također predložio "sastanak veleposlanika Europske Unije u Damasku". "Režim je počinio jezivu represiju u kojoj je ubijeno više od sto ljudi", rekao je Frattini te dodao da "Italija poziva na trenutačni prekid nasilja" uoči ramazana.

Nešto ranije Frattini je osudio ofenzivu sirijske vojske u Hami i pozvao režim predsjednika Bašara al-Asada da odmah prekine nasilje i pokrene dijalog s oporbom. Stotinjak je osoba poginulo, a deseci su ranjeni u velikoj ofenzivi vojske na Hamu, pobunjenički grad u središnjem dijelu Sirije, čime je nedjelja postala jedan od najkrvavijih dana od početka pobune sredinom ožujka. Sirijska vojska poduzela je ofenzivu na još nekoliko gradova pa je broj mrtvih veći od 120.