c S
Dnevne novosti

Josipović: Ne može biti pravnog posla kojim bi se zaobišao režim Osimskih sporazuma

02.08.2011 07:43 ZAGREB, 1. kolovoza 2011.(Hina) Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas, u povodu zahtjeva papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla s okolnim zemljištem, kako ne smije i ne može biti pravnog posla kojim bi se zaobišao režim Osimskih sporazuma.

"Režim Osimskih sporazuma je dio unutarnjeg pravnog poretka Republike Hrvatske i ne može se mijenjati intervencijama izvana", poručio je predsjednik Josipović nakon sastanka s porečko-pulskim biskupom Ivanom Milovanom Dodao je i kako je danas imao priliku od biskupa Milovana čuti što se zapravo događa sa spornom imovinom u toj biskupiji. Isto tako, kako je kazao, bila je to prilika da se malo razmisli i razgovara o tome je li proces povrata imovine bio adekvatan proces za imovinu o kojoj je riječ, dakle je li ta imovina uopće bila objekt postupka povrata, a od Državnog odvjetništva očekuje da "svojim angažmanom doprinese da se to utvrdi".

"Siguran sam da ako se utvrdi da je riječ zapravo o državnoj imovini, da će država ili crkva naći načina da se ta imovina koristi sukladno temeljnoj namjeni i da tu neće biti nikakvog spora", rekao je predsjednik Josipović novinarima u Uredu Predsjednika. Također je podržao "ono što se čulo nakon sastanka premijerke Kosor i biskupa Milovana, a to je nastojanje da se diplomatskim aktivnostima očuvaju dobri odnosi Hrvatske i Vatikana".