c S
Dnevne novosti

Centar za vozila i MUP potpisali Ugovor o financiranju sigurnosti cestovnog prometa

03.08.2011 07:31 ZAGREB, 2. kolovoza 2011.(Hina) Predsjednik Uprave Centra za vozila Hrvatske Davorin Pavlović i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko danas su potpisali Ugovor o financiranju Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. i opremanju prometne policije čime se Centar za vozila obvezao izdvajati oko 40 milijuna kuna godišnje u idućih deset godina za sigurnost prometa.

U priopćenju se navodi da će novčani iznos varirati iz godine u godinu obzirom da se radi o osam posto od sredstava ostvarenih u jednoj godini u obavljanju usluga tehničkih pregleda i registracije vozila, kao i drugih poslova koji se obavljaju u stanicama za tehnički pregled vozila. Dobivena sredstva prvenstveno će se utrošiti za opremanje prometne policije uređajima i opremom za nadzor cestovnog prometa, kao i za druge preventivne aktivnosti i aktivnosti planiranih nacionalnim programom.

Centar za vozila Hrvatske prvi je s MUP-om potpisao takvu vrstu ugovora što predstavlja vrijednu kariku u dostizanju programom postavljenih ciljeva među kojima je i smanjenje broja poginulih osoba u prometnim nesrećama za 50 posto u odnosu na stanje u 2010. godini, odnosno smanjiti broj poginulih za polovicu, sa 426 u 2010. na 213 u 2020. godini.

U najnoviji Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa implementirana su svjetska i europska kretanja u području sigurnosti cestovnog prometa odnosno usklađen je sa 4. Akcijskim programom za sigurnost cestovnog prometa zemalja članica EU i Desetljećem akcije Ujedinjenih naroda.