c S
Dnevne novosti

Srbija: od vlade RH traži se ubrzanje identifikacije nestalih

03.08.2011 07:25 BEOGRAD, 2. kolovoza 2011.(Hina) Udruge obitelji nestalih i poginulih Srba i Povjerenstvo vlade Srbije za nestale u utorak su na konferenciji za novinare zatražili od Hrvatske da ubrza proces identifikacije nestalih i procesuira odgovorne za zločine.

Predsjednik Povjerenstva Veljko Odalović rekao je u povodu 16. obljetnice hrvatske vojno-redarstvene akcije "Oluja" da Povjerenstvo koje on vodi nije zadovoljno sadašnjom dinamikom rješavanja sudbine nestalih, navodeći da se na institutu u Zagrebu nalazi još 396 ekskumiranih tijela za koje se čeka identifikacija. On je kazao i "da se 390 tijela nalazi na poznatim lokacijama u Hrvatskoj i da posmrtni ostaci još nisu ekshumirani".

Po njegovoj ocjeni, Srbija je izašla u susret i odgovorila na gotovo sve zahtjeve Hrvatske, pa se odgovori na zahtjeve iz Srbije očekuju isto tako od Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine i Kosova. Mario Mažić iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske rekao je tom prigodom da u Hrvatskoj ne postoji prostor za drugu stranu priče o akciji "Oluja", te da su se hrvatski mediji, i nakon presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču pred sudom u Haagu, vrlo malo bavili žrtvama te akcije.

Na konferenciji za novinare najavljeno je da će 4. kolovoza u Crkvi svetog Marka u Beogradu u organizaciji Udruge obitelji nestalih i poginulih biti služen parastos Srbima ubijenim u akciji "Oluja" kome će nazočiti predsjednik Srbije Boris Tadić.