c S
Dnevne novosti

Svečanost uručivanja odlikovanja i promaknuća djelatnicima MORH-a i GS OS RH

03.08.2011 07:35 ZAGREB, 2. kolovoza 2011.(Hina) Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluja", danas je u Domu HV-a "Zvonimir" održana svečanost uručivanja odlikovanja, izvoda o promaknućima, nagrada i pohvala djelatnicima MORH-a i GS OS RH.

Svečanosti dodjele ukupno 114 promaknuća bili su nazočni ministar obrane Davor Božinović, načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić te predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OS RH Ivo Josipović koji je podsjetio da je današnja svečanost ujedno i prigoda da se prisjetimo onih koji su bili junaci Domovinskoga rata, onih koji su najviše doprinjeli našoj slobodi i demokraciji, ali i prilika da pogledamo u budućnost i zapitamo se da li smo danas na razini očekivanja iz doba stvaranja hrvatske države.

Napomenuo je kako su učinjene mnoge dobre stvari, kao što su ulazak u NATO i skori ulazak u EU, dodajući kako nas naši partneri prepoznaju kao demokratsku i uspješnu zemlju, čemu su doprinjele i OS RH. Ističući da u prilog razvoju OS ne ide gospodarska situacija, predsjednik je naglasio da tehnika nije sve, "glavni su ljudi a HV ima najbolje ljude". Ima najbolje ljude i kada čitamo kritike o stanju u OS, kazao je Josipović dodajući da OS nisu savršene, ima onih koji ne rade najbolje i prelaze granicu zakona. Globalno gledajući, OS su na vrlo visokoj razini i u ekonomski teškim uvjetima ispunjavaju najtežu zadaću, rekao je predsjednik dodajući da je najbolji primjer za to sudjelovanje u vojnim misijama.

Načelnik GS OS RH general pukovnik Drago Lovrić također je podsjetio na vojno-redarstvenu akciju Oluja ocjenivši ju najznačajnijom bitkom u povijesti hrvatskog naroda te vrhuncem ratnog umijeća. "Oružane snage Republike Hrvatske, samo 16 godina nakon pobjedonosne operacije koja je hrvatskim građanima vratila mir i sigurnost, dio su obrambenog sustava koji suvereno štiti neovisnost i cjelovitost svoje domovine. No isto tako, dio su međunarodnih snaga u operacijama potpore miru širom svijeta i ponosna članica NATO saveza", rekao je Lovirić dodajući da smo time doživjeli punu afirmaciju u međunarodnom okruženju i zauzeli mjesto koje nam pripada.

Akcijom "Oluja" oslobođen je najveći dio hrvatskog teritorija, stvorene su pretpostavke za mirnu reintegraciju Podunavlja ali i potpisivanje Daytonskog sporazuma, kazao je ministar obrane Davor Božinović. Naglasio kako je vodstvo MORH-a i GS pridonijelo izgradnji modernih OS, nagasivši potrebu stvaranja izbalansiranih OS i svih grana vojske. Govoreći o sudjelovanju RH u NATO-u, podsjetio je da sada naša zemlja sudjeluje u 11 međunarodnih operacija u Auropi, Aziji i Africi. Ocijenio je kako je taj sustav također dao obol integraciji Hrvatske u EU, posebice sudjelovanjem u europskim borbenim skupinama.