c S
Dnevne novosti

Umirovljeničke udruge traže ukidanje zakona o odgodi usklađivanja mirovina

09.08.2011 07:32 ZAGREB, 8. kolovoza 2011.(Hina) Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), Sindikat umirovljenika i Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske zatražili su na današnjoj konferenciji za novinare da se hitno ukine Zakon o odgodi usklađivanja mirovina od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine te da usklađivanja ponovno krenu jer su mirovine već treću godinu zamrznute.

Predsjednik MUH-a Josip Vincek traži da se taj zakon ukine s 30. lipnja napominjući kako nominalno smanjenje mirovina najbolje govori da je na umirovljenike pao najveći teret gospodarske krize te da su mirovine pale na realno najnižu razinu. Podsjetio je da predstavnici vlade drže da je taj zakon nemoguće ukinuti jer za to nedostaje 60 milijuna kuna te je istaknuo da su pronašli mogućnosti za taj novac u sklopu financijskih sredstava za mirovine i da nije potreban rebelans.

Vincek objašnjenja vlade drži nelogičnima jer, kako je rekao, predsjednica vlade "hodajući okolo obećava i daje veća financijska sredstva nego što je potrebno za namirenje umirovljenika". Predsjednik Sindikata umirovljenika Hrvatske Stjepan Krajačić podsjetio je da prilikom povrata duga umirovljenicima njih 12.000 nije zatražilo povrat, što je ukupno 75 milijuna kuna. Nije nam ni na kraj pameti da tražimo rebalans proračuna, nego preraspodjelu financijskih sredstava, kazao je Krajačić.

Umirovljeničke udruge zatražile su da se mirovne usklađuju s rastom plaća i BDP-om, ističući kako ne prihvaćaju da se samo za umirovljenike stalno iznosi argument o "gospodarskim mogućnostima". Morala bi biti drugačija raspodjela u društvu budući da su mirovine pale na svega 39,75 posto prosječne plaće, poručili su.

Prosječna je mirovina u Hrvatskoj u srpnju prošle godine iznosila 2177 kuna, a u istom mjesecu ove godine 2157 kuna, što je oko jedan posto manje. Vincek je poručio političkim strankama da ne kalkuliraju s daljnjim zamrzavanjem mirovina te upozorio i HDZ i SDP da su izgubili izbore jer su izgubili glasove umirovljenika. Umirovljeničke udruge zatražile su da se po hitnom postupku tzv. novim umirovljenicima dodatak na mirovinu uključi u mirovinsku osnovicu.

Traže i da se umirovljenicima koji su na temelju drugog stupa išli u mirovinu omogući da im se mirovina obračuna na temelju prvog stupa s tim da svoja uplaćena sredstva iz drugog stupa prenesu u prvi. Traže i da Hrvatski sabor prihvati deklaraciju o osnovnim i neotuđivim pravima umirovljenika i starijih osoba, što bi trebao biti i dokument za buduću mirovinsku reformu.

Sindikat i Matica danas su potpisali sporazum o suradnji na temelju kojega će djelovati na poboljšanju materijalnoga, zdravstvenoga i društvenog položaja umirovljenika te poticati rješavanje aktualnih problema.

Na novinarski upit da komentiraju izjavu premijerke Jadranke Kosor kako u dvije godine teške krize mirovine nisu nijednom kasnile, član SUH-a i Vijeća za socijalnu pravdu Ivan Nahtigal rekao je kako je sve što je od 2008. dogovoreno i prihvaćeno "anulirano haračem i drugim doprinosima".