c S
Dnevne novosti

Franak: švicarska vlada najavljuje "dodatne mjere"

09.08.2011 07:28 BERN, 8. kolovoza 2011.(Hina/AFP) Švicarska vlada održala je u ponedjeljak izvanrednu sjednicu posvećenu mjerama za obuzdavanje rasta franka, te je najavila da "predviđa dodatne mjere".

U kratkom priopćenju objavljenom nakon sjednice, vlada kaže da će se "posebno angažirati na suzbijanju zarade na tečaju" te da će uskoro "poduzeti mjere u tom smislu". Vlada je pojasnila da je "razgovarala o dodatnim mjerama koje bi se mogle poduzeti" te da je "analizirala stanje nakon što je poslušala Philippa Hildebranda, predsjednika švicarske središnje banke".

U priopćenju se ne navode dodatne pojedinosti. Vlada bi ponovno trebala razgovarati o pitanju rasta franka na sjednici 17. kolovoza, rekao je ministar gopodarstva Johann Schneider-Ammann.

Snaga švicarskog franka koji je u ponedjeljak ponovno dostigao rekordne razine prema euru i dolaru, hendikep je prije svega za švicarski izvoz i turizam. Osim toga, jaki švicarski franak navodi građane te zemlje da u susjednim zemljama obavljaju svoje tjedne kupovine.