c S
Dnevne novosti

Nagasaki poziva na odustajanje od nuklearne energije

10.08.2011 07:20 TOKIO, 9. kolovoza 2011.(Hina) Gradske vlasti Nagasakija pozvale su u utorak na postupno odustajanje od korištenja nuklearne energije, u povodu obilježavanja godišnjice američkog bombardiranja tog japanskog grada atomskom bombom 9. kolovoza 1945.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Taue izjavio je kako bi se Japan trebao okrenuti razvoju sigurnijih alternativnih izvora energije, poput solarne energije, te energije vjetra i biomase, nakon katastrofe koja se u ožujku ove godine dogodila u nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi, najtežoj nakon černobilske prije 25 godina.

"U ožujku smo bili preneraženi težinom nesreće u Fukushimi. Kao narod koji dobro poznaje negativne posljedice nuklearne energije, moramo se zauzeti za to da više nikada ne bude žrtava nuklearne radijacije", rekao je Taue, istaknuvši kako je "prijeko potrebno početi promicati razvoj obnovljivih energetskih izvora umjesto nuklearne energije kako bi društvo u budućnosti imalo sigurne alternativne izvore energije". Obilježavanju godišnjice sjećanja američkog bombardiranja Nagasakija prisustvovali su predstavnici 44 zemlje, među kojima i SAD-a.