c S
Dnevne novosti

SAD: ništa od sudske zaštitite Louboutinova crvenog potplata

12.08.2011 07:28 NEW YORK , 11. kolovoza 2011.(Hina/Reuters) Američki sudac Victor Marrero sa Saveznoga suda na Manhattanu u srijedu je odbacio tužbu koju je u travnju podigao modni kreator Christian Louboutin protiv svojeg rivala, modne kuće Yves Saint Laurent zbog, kako stoji u tužbi, kopiranja njegova prepoznatljivog intenzivno crvenog potplata na cipelama.

Tužbu u visini od milijun dolara Loubutin je podigao pošto je shvatio da je modna kuća Yves Saint Laurent u siječnju lansirala nekoliko novih modela cipela s crvenim potplatom, a u njoj se navodi kako je Loubutin takve cipele počeo proizvoditi još 1992. Štoviše, u prvim danima svoje karijere dizajnera obuće, Louboutin je potplate 'svojih' cipela bojao crvenim lakom za nokte ne bi li na taj način stvorio svoj jedinstveni potpis.

Do siječnja ove godine nijedan od dizajnera visoke mode u kreiranju luksuznih cipela nije se usudio koristiti nijednu nijansu crvene boje kako se ne bi ogriješio o autorska prava Christiana Louboutina. No potom se u ekskluzivnim trgovinama pojavila nova kolekcija Yves Saint Laurenta - boja potplata svakog para cipela bila je usklađena s bojom cipela. Tako zelene imaju potplate u istoj boji, plave u identičnoj nijansi plave, a crvene u crvenoj boji, što je razgnjevilo Louboutina i potaknulo ga da podigne tužbu. U njoj se navodi kako takvim potezom YSL stvara konfuziju među obožavateljicama visoke mode smatrajući 'kopiju' originalom.

Američki sudac Marrero smatra da se boje što ih koriste modni dizajneri ne mogu autorski zaštititi. "Ako Louboutin koristi intenzivno crvenu na potplatima svojih cipela, neki drugi dizajner mogao bi tražiti ekskluzivu za korištenje neke druge nijanse crvene boje za potplate ili iste "Louboutinove" crvene za unutarnji dio cipele, a netko treći bi primjerice, poput kolonizatora u prošlim vremenima koji su dijelili osvojene teritorije zabijajući zastavice, mogao na isti način prisvojiti cijelu potpeticu u intenzivno crvenoj boji", kazao je sudac, dodavši kako Louboutinove potpetice jesu jedinstvene, no tužbu je odbacio.

Louboutinov odvjetnik Harley Lewin smatra kako sudac nije u pravu kada tvrdi da se boje u modnoj industriji ne mogu autorski zaštititi te obećava da će nastaviti razmatrati druge opcije koje bi omogućile da se sporna boja autorski zaštiti. Prosječan par 'louboutinki' stoji od 450 dolara na više (najskuplji modeli optočeni Swarovski kristalima koštaju oko 3.500 dolara), dok par spornih YSL cipela stoji od 600 do 800 dolara.