c S
Dnevne novosti

HRT izradio priručnik za uklanjanje TV smetnja iz Italije

18.08.2011 07:06 ZAGREB, 17. kolovoza 2011.(Hina), Hrvatska radiotelevizija (HRT) izvijestila je da je ponudila priručnik s tehničkim rješenjima za uklanjanje smetnja iz Italije u primanju nacionalnih televizijskih kanala te da je i dalje u kontaktu s mjerodavnom institucijama kako bi se taj problem trajno riješio.
"U očekivanju trajnog rješenja, a kako bi svojim gledateljima što prije pomogla u uklanjanju smetnji, Tehnika HRT-a izradila je priručnik sa savjetima koji uvelike mogu pomoći u uklanjanju ili barem znatnom smanjenju smetnja", priopćio je HRT, dodajući da je priručnik s opisom problema i savjetima za njihovo smanjivanje na internetskim stranicama HRT-a: http://www.hrt.hr/.

Priručnik je namijenjen gledateljima HRT-a na područjima Hrvatske koja zbog smetnja iz Italije od kraja prošle godine imaju problema s prijamom programa - zapadne Istre, Kvarnera i dijelova Dalmacije.

U priručniku su, među ostalim, savjeti koju antenu odabrati i kako je pravilno postaviti da bi se izbjegle smetnje te kako postići najbolji odnos korisnog signala u odnosu prema ometajućem.

HRT napominje da izbor antenskih sustava zahtijeva određena tehnička znanja pa gledateljima preporučuje da se pri njihovu postavljanju po potrebi konzultiraju sa stručnim osobama - televizijskim mehaničarima.

HRT proizvodi program, a za njegovu distribuciju zadužena je tvrtka Odašiljači i veze.

Gledatelji plaćaju pristojbu HRT-u, koji pak Odašiljačima i vezama plaća za distribuciju programa, i to više od 100 milijuna kuna na godinu, pa mu je u interesu da se problem s primanjem signala što prije riješi, navodi u priopćenju HRT-ov odjel za odnose s javnošću.