c S
Dnevne novosti

Razočaranje francusko-njemačkim planovima za eurozonu

18.08.2011 07:18 BERLIN, 17. kolovoza 2011.(Hina/Reuters), Nova francusko-njemačka inicijativa za osiguranje proračunske discipline u eurozoni naišla je na mlaki odgovor nekoliko drugih članica i nije uspjela uvjeriti tržišta u to da je dužnička kriza išta bliže rješenju.
Tradicionalna njemačka saveznica Austrija kritizirala je planove njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uspostavi ekonomske vlade eurozone kojoj bi države članice prepustile suverenitet u pogledu ekonomske politike.

Irska je hladno reagirala na planove Berlina i Pariza o usklađivanju korporativnih poreza u nadi da će ih druge članice eurozone slijediti.

Prijedlog po kojem bi ostalih 16 zemalja eurozone u svoje ustave uklopilo njemačke mjere za smanjenje duga do polovice 2012. posvuda je doživljen kao preambiciozan s obzirom na to da je sam Sarkozy suočen s problemima u osiguranju paralmentarne većine za taj plan.

Finska ministrica financija Jutta Urpilainen upitala je da li bi takva pravila imala učinka u praksi i rekla je da nije "previše ushićena" idejom igranja s ustavom svoje zemlje.

"Očekivanja na tržištima uvijek su veća od onog što političari mogu ostvariti i vlada očito razočaranje" kazao je ekonomist Deutsche Bank Mark Wall dodajući da se mnogo od onog što su predložili Sarkozy i Merkel moglo već ranije čuti.

Irski ministar financija Michael Noonan kazao je kako bi u slučaju dogovora o porezima na financijske transakcije ustrajao na tome da se primjenjuju na svih 27 članica EU-a a ne samo 17 iz eurozone.