c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada suzdržana prema "eurovladi"

19.08.2011 07:18 LJUBLJANA, 18. kolovoza 2011.Hina, Slovenska vlada službeno nije reagirala na ideju o formiranju "gospodarske vlade" za članice euro-zone, što ju je nakon susreta s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem iznijela njemačka kancelarka Angela Merkel, ali je vrlo suzdržana prema toj zamisli, piše u četvrtak ljubljansko "Delo".
To će ujedno biti i jedna od tema o kojima slovenski premijer Borut Pahor namjerava razgovarati s Angelom Merkel prilikom njena posjeta Ljubljani 30. kolovoza, dodaje vodeći slovenski list.

Po pisanju "Dela", skepsa prema ideji o formiranju "eurovlade" u Ljubljani proizlazi iz činjenice da nije jasno što bi bio formalni temelj za njeno djelovanje i njene ovlasti niti koliko bi njezini zaključci bili obvezujući za 17 članica euro-zone među kojima je i Slovenija.

List u komentaru tvrdi da je za Sloveniju u ovom trenutku od "eurovlade" važnije dobiti učinkovitu i funkcionalnu vladu u Ljubljani jer o tome najviše ovisi kamo će se u "ovom kritičnom trenutku" nagnuti slovenski brod, prema sjeveru ili prema jugu.

Zadnje izjave Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja sugeriraju da se ostvaruju prognoze kako će se Europa "prelomiti na dva dijela: uspješniji sjever i južni dio koji se utapa u krizi", navodi vodeći slovenski list.

Ljubljanski "Dnevnik" tvrdi pak u svom komentaru kako pariški sastanak Sarkozyja i Merkel svjedoči da je europska integracija "izgubila viziju" koju su prilikom njena osnivanja imali inicijatori, ali i neki kasniji veliki lideri poput Helmuta Kohla.

Europska vizija sadašnjih lidera poput Sarkozyja i Angele Merkel je maglovita i nekonkretna, a njihova politička aktivnost reducirana na krpanje financijskih rupa i gašenje dužničkog požara, navodi list.

Formiranje "gospodarske vlade" za euro-zonu, koju bi vodio Herman van Rompuy, značilo bi dodatno birokratiziranje europskih integracija koje su ionako "otuđene" od realnih događaja te početak formalizacije "Europe dviju brzina", navodi komentator Dejan Kovač.

No, dodaje, da bi se takva ideja ostvarila i da bi se zemlje u središtu integracije udaljile od kriznih pojava na njenoj periferiji, bile bi potrebne više stope rasta od onih koje trenutačno ostvaruju Njemačka i Francuska, dodaje list u komentaru o pariškom susretu Merkel-Sarkozy.