c S
Dnevne novosti

Merkel i Josipović: Hrvatska uzor drugim zemljama regije

23.08.2011 07:22 ZAGREB, 22. kolovoza 2011.(Hina), Mir i stabilnost jugoistočne Europe moguć je samo uz europsku perspektivu svih zemalja regije, kojima Hrvatska može biti uzor i potpora, suglasili su se u ponedjeljak u Zagrebu njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
"Po našem dubokom uvjerenju mir i stabilnost na zapadnom Balkanu održat će se samo ako postoji zajednička europska perspektiva", izjavila je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare s Josipovićem nakon njihova susreta.

Čestitajući Zagrebu na uspjehu na putu u EU, njemačka kancelarka je rekla da Hrvatska može biti uzor susjednim zemljama. "Gotovo da je (Hrvatska) postala punopravnom članicom.

Tu je", rekla je Merkel dodajući kako se Njemačka raduje što će Hrvatsku vrlo brzo pozdraviti kao 28. članicu Unije. Josipović i Merkel nazvali su europske integracije jugoistoka Europe "zajedničkim i strateškim projektom" upozorivši da svaka zemlja posebno morati provesti potrebne reforme.

"Kvalitetni odnosi u regiji, europska budućnost regije naš je strateški cilj. Europa neće biti potpuna bez svih zemalja regije", istaknuo je Josipović. Dodao je da je s Merkel razgovarao o tome kako Hrvatska može doprinijeti napretku susjednih zemalja i obećao da će, u partnerstvu s njima, Zagreb dati svoj doprinos.

"Mi želimo da to bude zajednički projekt pomoći zemljama u regiji", dodala je njemačka kancelarka koja je zahvalila Josipoviću na njegovom angažmanu u promicanju dobrosusjedskih odnosa među zemljama jugoistoka Europe.

Josipović je bilateralne odnose Hrvatske i Njemačke ocijenio "odličnima" a Merkel "zaista dobrima". Jednodnevni posjet Zagrebu njemačka kancelarka Merkel završava večerom koju priređuje premijerka Kosor.