c S
Dnevne novosti

Merkel zaobišla BiH zbog predsjedavajućeg Vijeća ministara

23.08.2011 07:10 MOSTAR, 22. kolovoza 2011.(Hina), Njemačka veleposlanica Ulrike Maria Knotz potvrdila je u ponedjeljak da je neizbor novog predsjedavajućeg Vijeća ministara razlog zašto je kancelarka Angela Merkel zaobišla Bosnu i Hercegovinu tijekom regionalne turneje koju je započela posjetom Hrvatskoj.
Veleposlanica Knotz je novinarima u Banjoj Luci pojasnila kako su njemačke vlasti očekivale da će do posjeta kancelarke Merkel biti izabran predsjedavajući Vijeća ministara, no budući se to nije dogodilo posjet je izostao.

"Kancelarka se nadala da će već biti izabran predsjedavajući Vijeća ministara kako bi imala partnera za razgovor“, rekla je veleposlanica Knotz.

Dodala je kako izostanak posjete BiH ne predstavlja signal da se Njemačka ne zanima za BiH. "Štoviše, rekla bih da je obrnuto“, rekla je Knotz.

Mediji u BiH javljali su da je njemačka kancelarka trebala posjetiti zemlju u sklopu regionalne turneje. Vlast na državnoj razini u BiH nije uspostavljena više od deset i pol mjeseci nakon izbora.

Politički predstavnici najavili su u slijedećih tjedan dana nastavak pregovora a glavni su prijepori za nepostizanje dogovora vezani za zahtjeve većinskih bošnjačkih političkih stranaka SDP BiH i SDA da imenuju predstavnike Hrvata u Vijeće ministara protiv čega su glavne hrvatske, dva HDZ-a, i srpske stranka SNSD i SDS.