c S
Dnevne novosti

Pobunjenici zauzeli Gadafijev stožer, ne zna se gdje je vođa

24.08.2011 07:12 TRIPOLI, 23. kolovoza 2011.(Hina/AFP), Libijski pobunjenici u utorak su zauzeli i glavni stožer Moamera Gadafija u Tripoliju i tako zadali smrtni udarac ionako poljuljanu libijskom režimu, ali sudbina libijskog čelnika još nije poznata, javila je francuska novinska agencija France presse.
"Pobunjenici su probili betonske zidine oko glavnog stožera i ušli unutra. Zauzeli su cijelu Bab al-Aziziju (Gadafijev stožer), gotovo je", rekao je novinar AFP-a koji je s pobunjenicima ušao u stožer.

Vojni zapovjednik pobunjenika u Tripoliju rekao je u utorak da su njegovi ljudi "pobijedili u bici" za prijestolnicu, pošto su zauzeli glavni stožer Moamera Gadafija.

"Izvojevali smo pobjedu. Pobjegli su kao štakori", rekao je Abdelhakim Belhadž u izravnom razgovoru za arapsku televiziju Al Džaziru iz Bab al-Azizije, odmah nakon njezina pada u pobunjeničke ruke.

Unutar kompleksa, s površinom od više stotina četvornih metara na kojoj je više zgrada, više stotina pobunjenika je zaplijenilo velike količine oružja koje su pronašli u zgradama.

"Zaplijenili su zalihe streljiva, strojnice i pištolje", rekao je novinar agencije France presse. U utorak predvečer još se ništa ne zna o sudbini libijskog vođe i njegove obitelji.

Noćas je njegov sin Saif al-Islam rekao da mu je otac još u Tripoliju.