c S
Dnevne novosti

Obnovljeni razgovori o uspostavi Vijeća ministara BiH

25.08.2011 07:18 MOSTAR, 24. kolovoza 2011.(Hina), Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je za medije u Mostaru da su nakon ljetne stanke u srijedu obnovljeni razgovori oko uspostave novog sastava Vijeća ministara BiH koje nije izabrano skoro jedanaest mjeseci nakon izbora u toj zemlji.
Prema Čovićevim riječima hrvatski blok inzistira da Hrvatima pripadne pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara. "Hrvatima uz predsjedavajućeg Vijeća ministara treba pripasti još dva ministarstva.

Četiri ministarstva trebaju pripasti srpskom bloku i tri bošnjačkom", rekao je Čović. U aktualnom sazivu Vijeća ministara bošnjačke stranke imaju četiri ministarska resora, Hrvati tri a Srbi predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva.

Prema riječima lidera HDZ-a BiH treba uvesti jasan sustav rotacije na čelnim pozicijama u Vijeću ministara.

Predsjednik bošnjačke Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ocijenio je nakon današnjeg susreta da bi nakon bilateralnih susreta trebao uslijediti zajednički susret vodećih bošnjačkih, srpskih i hrvatskih stranaka kako bi se pokušao postići dogovor o Vijeću ministara.

Glavni prijepor oko imenovanja novog Vijeća ministara leži u zahtjevu većinski bošnjačkih stranaka SDP-a BiH i Stranke demokratske akcije da imenuju jednog hrvatskog ministra te da dobiju još četiri ministarska resora.

Tome se protive vodeće hrvatske stranke HDZ BiH i HDZ 1990. te srpske stranke SNSD i SDS. Zbog neizbora novog predsjedavajućeg Vijeća ministara, BiH je tijekom posjete regiji zaobišla njemačka kancelarka Angela Merkel.

Europska unija poziva političare u BiH da se što prije dogovore o novom Vijeću ministara ističući da je to jedan od uvjeta da zemlja do kraja godine bude u stanju podnijeti zahtjev za kandidaturu za članstvo.