c S
Dnevne novosti

Slovenska vlada pozdravila prijedloge Sarkozyja i Merkel

25.08.2011 07:16 LJUBLJANA, 24. kolovoza 2011.Hina, Slovenska vlada u srijedu je, uoči službenog posjeta Angele Merkel idućeg tjedna, pozdravila prijedloge koje su za jačanje eura na svom nedavnom sastanku iznijeli njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.
"Slovenska vlada je naklonjena produbljenom usklađivanju ekonomskih politika u državama euro-zone i zato pozdravlja prijedloge sa susreta između kancelarke Angele Merkel i predsjednika Nicolasa Sarkozyja", navodi se u priopćenju koje je u srijedu objavljeno iz kabineta premijera Boruta Pahora.

Njemačka kancelarka boravit će u utorak idućeg tjedna u kraćem posjetu Sloveniji, a nagađa se da će jedna od glavnih tema njenih razgovora s Pahorom biti upravo kriza u euro-zoni i mjere kojima bi u stanju dužničke krize i sporijeg gospodarskog rasta trebalo stabilizirati zajedničku europsku valutu.

Slovenska vlada, povodom prijedloga koje su iznijeli Merkel i Sarkozy kao čelnici zemalja s najjačim gospodarstvima u Europskoj monetarnoj uniji, u priopćenju navodi da ih shvaća kao "dobrodošao doprinos" zaključcima izvanrednog zasjedanja šefova vlada i država 21. srpnja ove godine, u vezi mehanizma za stabilnost eura i pomoći Grčkoj.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da se razmišljanja slovenske vlade kreću u istom smjeru kao i prijedlozi sa sastanka Merkel-Sarkozy i da su oni "dobra osnova" za širu raspravu u okviru euro-zone, ali i na globalnoj razini.

U Pahorovu kabinetu tim povodom naglašavaju da je i stajalište Slovenije kako se u sadašnjoj situaciji sve države euro-zone koje imaju veliku zaduženost i proračunski manjak moraju što prije donijeti strukturne reforme i mjere za jačanje konkurentnosti kako bi izbalansirale prihode i rashode.

Premijer Borut Pahor izjavio je u nedjelju kako misli da će u budućnosti doći do mnogo jačeg usklađivanja ekonomskih politika među državama koje koriste euro kao zajedničku valutu, kako bi se održalo povjerenje u euro i njegova stabilnost, te da je sadašnja institucionalna organiziranost u tom smislu nedovoljna.

Sarkozy i Merkel na svom su se nedavnom sastanku zauzeli za bolje usklađivanje ekonomskih i fiskalnih politika u Europskoj monetarnoj uniji i za formiranje jedne vrste provizorne "gospodarske vlade" za 17 članica euro-zone, što bi postupno moglo voditi u podjelu euro-zone na središnji i periferni dio, objavili su slovenski mediji.

Oni dodaju da će najviše o premijeru Borutu Pahoru i njegovoj vladi, koja je u krizi i do sada nije uspjela provesti potrebne strukturne reforme, ovisiti hoće li ubuduće biti u "središnjoj" ili "perifernoj" zoni zemalja Europske monetarne unije.

Merkel će se, prema neslužbenim najavama, u utorak u Ljuljani, osim s Pahorom, susresti i s čelnikom oporbe i bivšim premijerom Janezom Janšom, s čijom je Slovenskom demokratskom strankom (SDS) njen CDU povezan u okviru suradnje u Europskoj pučkoj stranci.