c S
Dnevne novosti

Hrvatsko izaslanstvo na subotičkom sajmu

25.08.2011 07:08 SUBOTICA, 24. kolovoza 2011.(Hina), Hrvatska i dalje drži Srbiju važnim tržištem i vanjskotrgovinskim partnerom, bez obzira na nove mogućnosti koje se otvaraju na Kosovu, izjavio je u srijedu u Subotici državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja Stjepan Mikolčić, koji je predvodio hrvatsko izaslanstvo na tamošnjem sajmu gospodarstva.
Mikolčić je naveo da je Srbija na četvrtome mjestu popisa vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske, te da i dalje postoji prostor za proširenje suradnje, napose u području poljoprivrede.

Mikolčić je u Subotici predstavljao državno izaslanstvo i hrvatske gospodarstvenike koji na sajmu nastupaju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i generalnoga konzulata RH u Subotici.

Na središnjem štandu predstavlja se 40-tak hrvatskih tvrtki iz cijele Hrvatske. HGK u Srbiji organizira 10 do 12 sajamskih nastupa za koje interes u Hrvatskoj ni poslije više godina ne opada, izjavio je voditelj beogradskoga ureda HGK Goran Masnec.

On je također izjavio da još nema „podataka i prijava da kampanja koju vodi privatna srbijanska TV postaja 'Pink' protiv Hrvatske i hrvatskih proizvoda u Srbiji šteti hrvatskim ulagačima“.

„Još je razdoblje godišnjih odmora no ne vjerujem da će to imati velikoga odjeka u Srbiji“, rekao je Masnec. Hrvatsko izaslanstvo razgovaralo s vojvođanskim tajnikom za gospodarstvo, predsjednikom Gospodarske komore RS te gradonačelnikom Subotice.

Na kraju posjeta Subotici i sajmu izaslanstvo imalo susret s gospodarstvenicima hrvatske zajednice u Vojvodini. Tema razgovora je bilo njihovo uključivanje u poslovne projekte Srbije i Hrvatske.

Državni tajnik Mikolčić rekao je i da njihov posjet terba tumačiti kao potporu hrvatskoj manjini u Vojvodini i Srbiji, te je pozvao pripadnike te zajednice da slobodno očituju svoje hrvatstvo na predstojećem popisu pučanstva u listopadu ove godine.