c S
Dnevne novosti

Vlada: u drugom tromjesečju rast BDP-a 0,8 posto

26.08.2011 07:22 ZAGREB, 25. kolovoza 2011.(Hina), U drugom tromjesečju ove godine u Hrvatskoj je BDP porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor na sjednici Vlade.
Nakon dugih mjeseci pada BDP-a konačno bilježimo rast. On je skroman ali je znak da idemo prema onom što smo najavili u ovoj godini, rekla je Kosor dodavši kako to "može biti trunka optimizma za nas koji radimo ovaj posao i za hrvatske građane".

Rast BDP-a u drugom kvartalu je otprilike takav i u Italiji, u Velikoj Britaniji je 0,7 posto, u Rumunjskoj je 0,3 posto, u Francuskoj 1,6 posto, Mađarskoj 1,2 posto, napomenula je premijerka.

Kosor je istaknula kako je u drugom tromjesečju ostavaren i rast izvoza roba za 5,6 posto, fizičkog obujma industrijske proizvodnje za 1,1 posto, prometa u trgovini na malo za 4,9 posto, broja dolazaka turista za 12,1 posto, a noćenja za 12,5 posto.

Najavila je da su u tijeku opsežene pripreme za veliki investicijski forum u listopadu, a za idući ponedjeljak najavila je sjednicu Povjerenstva za projekt Brijuni rivijera kada će se donijeti odluke o raspisivanju međunarodnog natječaja.

Kosor je također podsjetila na svoj jučerašnji posjet Kosovu na kojem je bilo i hrvatsko gospodarsko izaslanstvo iz 45 tvrtki s više od 70 ljudi, dodavši kako vjeruje da će taj posjet u budućnosti donijeti puno sklopljenih poslova.

Kako je na sjednici rekla premijerka, Vlada razmatra i dodatne mjere kojima bi se olakšao položaj građanima koji se susreću s ovrhama.

"Razmatramo dodatni prostor kako bi se tim ljudima olakšalo i vjerujem da ćemo tu pronaći neke mogućnosti", poručila je Kosor podsjetivši na neke već učinjene korake – izuzete su od ovrha dvije trećine plaća i mirovina te rodiljne naknade, doplatak za djecu i stipendije.