c S
Dnevne novosti

Okrugli stol o manjinskoj politici na "Lipovljanskim susretima"

29.08.2011 07:22 SISAK, 27. kolovoza 2011.(Hina), Okrugli stol o dvadeset godina manjinske politike u Republici Hrvatskoj i nacionalnim manjinama u uvjetima ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju obilježio je, kao najznačajniji skup, ovogodišnje Lipovljanske susrete.
Okruglim je stolom predsjedao i vodio ga predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, a nazočili su mu predstavnici veleposlanstava iz domicilnih zemalja nacionalnih manjina u Lipovljanima i Hrvatskoj, veleposlanstva SAD-a te lokalni dužnosnici, s domaćinom, načelnikom Općine Lipovljani Marijom Ribarom na čelu.

"Ogromni su pomaci u Hrvatskoj ostvareni u ovih 20 godina", rekao je Tolnauer. Dodavši kako "moramo početi govoriti o onome što nas sve zajedno u Europskoj uniji očekuje", Tolnauer je istaknuo kako je hrvatska manjinska legislativa među najboljima u svijetu.

Bogati program Susreta, koji se od 26. do 28. kolovoza održavaju pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića, nastavlja se prezentacijom narodnih nošnji i običaja nacionalnih manjina, koncertom limene glazbe, mimohodom KUD-ova i središnjim događanjem dana, kulturno-umjetničkim programom u središtu Lipovljana, predstavljanjem bogatstva tradicije Hrvata i nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj.

Lipovljanski susreti, najznačajnija manifestacija tradicije i kulture nacionalnih manjina, obnovljeni su prošle godine radi oživljavanja najveće manifestacije kulture, jezika i stvaralaštva nacionalnih manjina u Hrvatskoj. Na području lipovljanske općini trenutačno živi desetak nacionalnih manjina.