c S
Dnevne novosti

MUP i DORH potpisali Protokol o zajedničkom radu

30.08.2011 07:24 ZAGREB, 29. kolovoza 2011.(Hina), Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić i glavni ravnatelj policije Oliver Grbić potpisali su Protokol o zajedničkom radu tijekom prethodnog i kaznenog postupka kojim se objašnjavaju procedure postupanja, objavio je MUP na svojim internetskim stranicama.
Primjena tog protokola počinje 1. rujna ove godine, kada počinje i potpuna primjena novog Zakona o kaznenom postupku po kojemu će istrage za sva kaznena djela ubuduće voditi tužitelji, a ne više istražni suci.

U protekle dvije godine taj se model primjenjivao samo u "uskočkim" slučajevima. U MUP-u kažu da je protokol potpisan upravo sa svrhom što učinkovitije primjene ZKP-a, ali i zakona o državnom odvjetništvu, USKOK-u te o policijskim poslovima i ovlastima.

Na potpisivanju su bili ministri pravosuđa i unutarnjih poslova Dražen Bošnjaković i Tomislav Karamarko, koji je rekao da se spomenutim protokolom potpuno razjašnjavaju pozicije i jasno dijele uloge državnog odvjetništva i policije.

"Neće dolaziti do kolizija, zabuna i poklapanja, već ćemo doista biti dobro usklađeni", rekao je Karamarko i dodao kako razvoj odnosa među institucijama ima svoje zakonitosti, uspone i padove, no one rade za društveno dobro.

"Od danas se težište premješta na edukaciju policijskih službenika i državnih odvjetnika na terenu, što će se činiti zajedničkim snagama, dok konstantno prisutni trebaju biti suradnja i razumijevanje. Nadam se da ćemo tim pristupom ostvariti rezultate", rekao je Bajić.

Ocijenio je da su omogućeni takvi uvjeti koji će pokazati da su policija i državno odvjetništvo, uz pomoć novoga ZKP-a, drugih zakonskih okvira i spomenute edukacije, "beskompromisni borci protiv kriminala".