c S
Dnevne novosti

EU bi mogao ukinuti sankcije nekim libijskim lukama

31.08.2011 07:16 BRUXELLES, 30. kolovoza 2011.(Hina/Reuters), Vlade zemalja EU-a do četvrtka bi se mogle dogovoriti u pogledu ukidanja sankcija koje su još uvijek na snazi u šest libijskih luka, u nastojanju da pomognu Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) u preuzimanju uobičajenih ekonomskih aktivnosti, izvijestili su u utorak diplomati EU-a.
Tijekom prvoga kruga pregovora o ovome pitanju u Bruxellesu, vlade EU-a nisu se protivile prijedlogu o ukidanju sankcija kada je riječ o prometu u šest libijskih luka, rekao je diplomat koji je želio ostati anoniman.

Drugi EU-ov diplomat kazao je kako neke vlade razmišljaju o opciji ukidanja sankcija nametnutih nekim libijskim naftnim tvrtkama, no taj bi proces moglo usporiti protivljenje nekih članica.

Kada je riječ o šest libijskih luka - nema prepreka ukidanju sankcija, no kamen spoticanja mogle bi predstavljati neke naftne tvrtke, rekao je diplomat.

Ako se sporazum uspije postići do četvrtka, moglo bi proći još nekoliko dana dok svih 27 zemalja članica EU-a i službeno ukine restrikcije.