c S
Dnevne novosti

Križanič: prijedlozi za euro-zonu dobri, potrebne konzultacije

31.08.2011 07:14 LJUBLJANA, 30. kolovoza 2011.Hina, Slovenski ministar financija Franci Križanič izjavio je da prijedlozi njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja kako stabilizirati euro-zonu idu u pravom smjeru, ali da je za njihovo prihvaćanje kao standarda u 17 zemalja koje koriste euro potrebno obaviti šire konzultacije.
"Osobno se slažem da je potrebno donijeti standarde za usklađeno vođenje politike javnih financija i da oni moraju biti oštriji od sadašnjih. Tako bi se Europskom monetarnom unijom moglo lakše upravljati i došli bi do nečega što bi sličilo na zajedničku gospodarsku zonu. No, to je samo moje mišljenje", rekao je Križanič u utorak u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Njemačko-francuski prijedlog da se nacionalnim ustavima ograniči visina javnog duga u zemljama članicama eurozone i obuzdaju proračunski deficiti dao je važan signal financijskom tržištu i ide u pravom smjeru, kao i želje o postupnom usklađivanju porezne politike, ali su za te mjere potrebne "šire političke i društvene konzultacije", ocijenio je Križanič.

Kako bi povećala proračunske prihode i smanjila deficit, Pahorova vlada za iduću godinu planira uvođenje poreza na nekretnine, primjenu zakona o "poreznim blagajnama" koji će onemogućiti porezne utaje, a uz to modernizirati informatički sustav porezne uprave što bi povećalo prihode od poreza za 200 milijuna eura na godišnjoj razini, naveo je u razgovoru ministar financija.

Naglasio je da sadašnja vlada ima namjeru smanjiti proračunski deficit kako bi on do 2013. pao na ispod 3 posto BDP-a. Križanič ističe da je Slovenija, koja se u Europskoj monetarnoj uniji nalazi od 2007. godine, izuzetno i vitalno zainteresirana za stabilnost tog područja s kojim ostvari većinu svoje trgovinske razmjene te da bi svaka pogreška napravljena u mjerama dugoročne stabilizacije eura mogla dodatno povećati opasnost recesije.