c S
Dnevne novosti

Na sjeveru Kosova završena akcija KFOR-a i EULEX-a

01.09.2011 07:16 PRIŠTINA, 31. kolovoza 2011.(Hina), Međunarodne snage na Kosovu (KFOR) provele su u srijedu rano ujutro, zajedno sa snagama pravosudne misije EU na Kosovu (Eulex), na sjeveru Kosova akciju potrage za počiniteljima nedavnog ubojstva pripadnika specijalne postrojbe Kosovske policije u incidentu pri preuzimanju kontrole nad prijelazima na granici sa Srbijom.
Prištinski mediji objavili su da je akcija završila nešto poslije osam sati povlačenjem jakih snaga KFOR-a i Eulex-a iz Ibarskog Kolašina na sjeveru Kosova, gdje su rano jutros započele premetačinu u potrazi za oružjem i počiniteljima ubojstva koje se dogodilo krajem srpnja tijekom akcije kosovskih vlasti na preuzimanju dvaju graničnih prijelaza na sjeveru Kosova.

Prema izjavama mještana Zubinog Potoka, koje prenosi TV Most iz Zvečana, gomilanje snaga KFOR-a i EULEX-a počelo je odmah iza ponoći, blokirana su sva naseljena mjesta duž magistrale koja od južne Mitrovice vodi ka Ribariću, nisu dopremljene osnovne životne namirnice ni otvorene prodavaonice, a građani nisu mogli na posao.

Prema njihovu svjedočenju, nije bilo uhićenja ni oduzimanja oružja. U KFOR-u i Eulex-u nisu komentirali tvrdnje lokalnih Srba i njihovih čelnika na sjeveru Kosova, ali navode kako je to bila normalna akcija sigurnosnih snaga u sklopu njihovih ovlasti. Za sada se zna da iako su identificirani počinitelji nereda na sjeveru Kosova, još uvijek nema uhićenih osoba.