c S
Dnevne novosti

Schroeder poziva na stvaranje "Sjedinjenih Europskih Država"

05.09.2011 07:20 BERLIN, 4. rujna 2011.(Hina/Reuters), Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder u nedjelju je pozvao na stvaranje "Sjedinjenih Europskih Država" ustvrdivši da Europska unija treba zajedničku vladu kako bi izbjegla buduće gospodarske krize.
Schroeder, socijaldemokrat koji je upravljao Njemačkom od 1998. do 2005., u razgovoru za list Der Spiegel rekao je da čelnici Europske unije griješe što očekuju da će euro sam pokretati blok.

"Sadašnja kriza neumoljivo jasno pokazuje da ne možemo imati zonu zajedničke valute bez zajedničke fiskalne, gospodarske i socijalne politike", rekao je Schroeder.

"Morat ćemo se odreći nacionalnog suvereniteta", dodao je bivši kancelar."Od Europske komisije trebali bismo napraviti vladu koju bi nadzirao Europski parlament. A to znači Sjedinjene Europske Države", rekao je.

Schroeder je pozdravio inicijativu njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da se krene prema fiskalnoj uniji 2012.

"Njemačka i Francuska poslale su snažan signal s planom europske gospodarske vlade, ako je to ozbiljno mišljeno i dobije odgovarajuću vlast poput europskog ministra financija", rekao je Schroeder.

Kako bi se pokrenule te promjene Schroeder je rekao da bi se članice EU-a trebale vratiti za pregovarački stol i napraviti novi sporazum koji bi trebao zamijeniti onaj dogovoren u Lisabonu.

"U krizi leži stvarna prigoda za postizanje političke unije u Europi", rekao je.Schroeder, koji kaže da EU na sve veću konkurenciju SAD-a i Azije može odgovoriti samo potpunim ujedinjenjem, dugo je vremena ukazivao na Britaniju kao smetnju daljnjoj integraciji EU-a.

"Velika Britanija uzrokuje najveće probleme. Ona nije u euru ali Britanija ipak želi sudjelovati u oblikovanju europskog gospodarskog područja. To tako ne ide", rekao je.