c S
Dnevne novosti

Frattini upozorava da se u Libiji ne ponove greške iz Iraka

05.09.2011 07:16 CERNOBBIO, 4. rujna 2011.(Hina/AFP), Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini pozvao je u nedjelju međunarodnu zajednicu i novi libijski režim da ne unište sve državne strukture kako ne bi učinile "veliku pogrešku" kao u Iraku.
"Ako je netko radio za režim, a nema krvi na rukama, zašto uništavati čitavu strukturu, cijeli aparat Libije kao što smo to učinili u Iraku i napravili veliku grešku", rekao je Frattini.

Nakon pada Sadama Huseina 2003. godine u Iraku, američki administrator Paul Bremer je marginalizirao sve članova bivše vladajuće stranke, a raspuštanje vojske dovelo je stotina tisuća Iračana na ulice.

Frattini je ponovio da ima povjerenja u "prave vođe nove Libije", Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) koje vodi Mustafa Abdel Džalil i njegovog suradnika Mahmuda Džibrila.

Frattini, koji je govorio u sklopu Foruma Ambrosetti u Cernobbiu na obali jezera Como, gdje se se okupili politički i gospodarski dužnosnici, pozvao je međunarodnu zajednicu da pruži pomoć novim libijskim vođama kako bi se spriječile infiltracije ekstremista u novu vladu zemlje.