c S
Dnevne novosti

Josipović na summitu regije: Umjetnici obnavljaju porušene mostove

05.09.2011 07:18 BEOGRAD, 2. rujna 2011.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u petak je, u obraćanju na sastanku šefova država jugoistočne Europe kod arheološkog nalazišta Viminacijum u blizini srbijanskog mjesta Kostolca, ukazao na važnost uloge umjetnika u unapređenju odnosa među državama u regiji te dodao kako politika, s druge strane, ima obvezu svođenja i raščišćavanja ''zemaljskih'' računa, osobito u vremenima nakon ratova.
Nakon te, kako je rekao, najveće nesreće i katastrofe koja može pogoditi neku zemlju, političari imaju obavezu prema ljudima. Sve mrtve uz puno poštovanje ne treba samo izbrojiti nego i imenovati, mnoge sudbine nestalih rasvijetliti, a sve oštećene, koliko je to moguće, obeštetiti i ljudima pomoći, kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik istaknuo je kako u postizanju tih ciljeva politika i pravo imaju važnu ulogu te upozorio kako je osobito opasna svaka ona politika koja po svaku cijenu želi imati monopol na istinu isključujući iz nje sve nepoželjne činjenice. Umjetnici i kulture koji povlađuju takvim politikama sami sebe osuđuju na prolaznost, kazao je te naglasio da je utoliko važnija uloga onih umjetnika koji ne odustaju od svoje autonomnosti i humanosti.

''Svi mi političari ove regije možemo i moramo biti zahvalni upravo tim umjetnicima, kulturnim radnicima naših naroda i država, koji nisu čekali naše političke sporazume nego su nas svojim djelima i svojim akcijama često poticali i bili naša prethodnica u obnavljanju porušenih starih i građenju novih mostova'', poručio je Josipović dodavši kako je prije nekoliko dana u Dubrovniku imao zadovoljstvo biti na koncertu Beogradske filharmonije te da je taj događaj zasjenio sve trenutne nesuglasice.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz redova bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović u obraćanju skupu kazao je kako kultura omogućuje bližu suradnju u regiji te istaknuo kako umjetnici idu ispred političara. Bosna i Hercegovina, dodao je, istinski radi na pomirenju među narodima te naveo kako je, zahvaljujući dobroj regionalnoj suradnji, pozitivno rezultirala inicijativa da se stećci Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore upišu u svjetsku baštinu.

Zatraživši potporu kandidaturi Sarajeva za europsku prijestolnicu kulture 2014. godine, Izetbegović je najavio kako će Predsjedništvu BiH predložiti da se sljedeći, deseti summit šefova država jugoistočne Europe održi u Hercegovini, u Mostaru. Bugarski predsjednik Georgi Prvanov poručio je kako je potrebno iskoristiti sve mogućnosti za izgradnju novih kulturnih koridora, te istaknuo kako kulturni procesi predstavljaju poticaj dijalogu i pomirenju.

Albanski predsjednik Bamir Topi naveo je kako je regija jugoistočne Europe proteklih desetljeća prošla kroz teška razdoblja, ali da zajednička kultura može pridonijeti regionalnom pomirenju. Glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova šefovima država uputila je poruku da ona osobno i organizacija koju predstavlja neće žaliti napora u potpori postizanju pomirenja u regiji te da će u tome surađivati s političkim dužnosnicima i predstavnicima nevladinih organizacija.