c S
Dnevne novosti

Ban Ki-moon poziva Tursku i Izrael da poboljšaju odnose

05.09.2011 07:08 CANBERRA, 3. rujna 2011.(Hina/Reuters), Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon pozvao je u subotu Tursku i Izrael da poboljšaju svoje međusobne odnose i prihvate preporuke sadržane u izvješću UN-a o smrti devetoro Turaka u izraelskom napadu sredinom 2010. na brod što je prevozio pomoć u Gazu.
Odnosi između Turske i Izraela pogoršali su se nakon što je u četvrtak objavljeno izvješće UN-a o napadu na brod. Turska je protjerala izraelskog veleposlanika i zamrzla vojnu suradnju nakon što je otkrila da izvješće ne sadrži zahtjev Izraelu da se ispriča.

Snažne veze između Izraela i Turske, koje graniče sa Sirijom, važne su za Bliski Istok i za budućnost tamošnjeg mirovnog procesa, izjavio je Ban. "Iskreno se nadam da će Izrael i Turska poboljšati svoje odnose", rekao je glavni tajnik UN-a novinarima u Canberri nakon razgovora s predsjednicom australske vlade Juliom Gillard.

"Obje su zemlje vrlo važne u tome području. Njihovi poboljšani odnosi, normalni odnosi, bit će vrlo važni kad je riječ o svim situacijama na Bliskome Istoku, uključujući i bliskoistočni mirovni proces", pojasnio je Ban.

Naglasio je kako ne želi komentirati pojedinosti izvješća, što ga je izradila skupina na čelu s bivšim predsjednikom novozelandske vlade Geoffreyem Palmerom. "Moja je jedina želja da pokušaju poboljšati odnose i da učine sve što mogu kako bi proveli preporuke i zaključke toga izvješća", dodao je Ban.

Prema izvješću, izraelska blokada Pojasa Gaze bila je legalna, ali je upad izraelskih komandosa na brod predstavljalo neopravdanu uporabu sile, unatoč snažnome otporu posade broda.

Napetost između Turske i Izraela javlja se unatoč naporima Sjedinjenih Američkih Država da potakne zbližavanje tih dviju regionalnih sila, čiju suradnju smatraju potrebnom u cilju promjena na Bliskome Istoku.Ban nakon posjeta Australiji putuje u posjet pacifičkim državama Salomonskim otocima i Kiribatima.

Nazočit će i sastanku na vrhu čelnika pacifičkih otoka na Novome Zelandu, na kojemu želi razgovarati o klimatskim promjenama.