c S
Dnevne novosti

Bebić s predsjednicom islandskog parlamenta

06.09.2011 07:18 ZAGREB, 5. rujna 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji sa saborskim izaslanstvom boravi u trodnevnom službenom posjetu Islandu, razgovarao je u ponedjeljak u Reykjaviku s predsjednicom islandskog parlamenta Astom R. Johannesdottir o političkim i gospodarskim odnosima Hrvatske i islanda, parlamentarnoj suradnji te ulozi saborskog Nacionalnog odbora u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, priopćio je ured predsjednika Sabora.
"Hrvatska i Island od uspostave diplomatskih odnosa njeguju vrlo srdačnu i prijateljsku suradnju, i Island će u hrvatskoj povijesti uvijek imati posebno mjesto s obzirom na činjenicu da je bio prva zemlja koja je Hrvatsku u prosincu 1991. potpuno i bezuvjetno priznala", rekao je Bebić izrazivši uvjerenje kako će odnosi parlamenata dviju zemalja u budućnosti dodatno jačati, navodi se u priopćenju.

Čestitavši Hrvatskoj na zaključenju pristupnih pregovora s EU-om, Johannesdottir se osvrnula na nepostojanje parlamentarnog i društvenog konsenzusa oko ulaska Islanda u članstvo EU-a.

Sastanku su nazočile i „euro-skeptične“ islandske parlamentarke Ragnheidur Arnadottir, predsjednica Kluba zastupnika Neovisne stranke, i Margret Tryggvadottir, predsjednica Kluba zastupnika oporbene stranke Pokret, koje su pokazale veliko zanimanje za sastav, djelokrug i način rada te ovlasti saborskog Nacionalnog odbora za praćenje hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, rečeno je u priopćenju.

Dodatno zanimanje je iskazano za izborni sustav u pogledu prava nacionalnih manjina te Hrvata s prebivalištem izvan Hrvatske.

Trgovinska razmjena između Hrvatske i Islanda porasla je za 30 posto u 2010., a još snažniji rast od 25 posto zabilježen je u prvih šest mjeseci 2011. Ostvareno je povećanje hrvatskog izvoza od 835 posto i islandskog uvoza od približno 20 posto.

Hrvatska i Island surađuju na području ribarstva (kavezni uzgoj tuna), korištenja geotermalne energije te izgradnje energetskih objekata, a ta suradnja trebala bi se dalje razvijati, zajednička je ocjena Bebića i Johannesdottir, prema priopćenju.

Sastanku su nazočili i zastupnica i predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić te zastupnici Jerko Rošin i Mirando Mrsić. Bebić će se u utorak sastati s predsjednikom Islanda Olafurom R. Grimssonom, premijerkom Johannom Sigurdjardottir te ministrom vanjskih poslova Oessurom Skarphedjinssonom.