c S
Dnevne novosti

EU upozorava na rizike Arapskog proljeća

06.09.2011 07:10 BRUXELLES, 5. rujna 2011.(Hina/Reuters), Arapsko proljeće pružilo je prigode za djelovanje Al Kaide, upozorio je u ponedjeljak europski koordinator za borbu protiv terorizma, istaknuvši da bi Europa trebala spriječiti vakuume vlasti u zemljama poput Egipta, Tunisa i Libije.
Gilles de Kerchove rekao je da su pobune općenito pozitivne, ali ne i bez razloga za zabrinutost. "Niste vidjeli nikoga na ulicama kako spominje Al Kaidu ili njezinu retoriku", rekao je na konferenciji za novinare.

"Ali naravno, svi se slažemo da je to pružilo golemu prigodu Al Kaidi da obnovi energiju", dodao je. Istaknuo je da postoji rizik da je Al Kaida nabavila oružje i streljivo opljačkano u sukobu u Libiji, uključivo projektile koji bi mogli ugroziti letove u regiji.

"Imali su mogućnost pristupa oružju, uključivo ručno oružje i strojnice, ili neke projektile koji su jako opasni", rekao je. De Kerchove je istaknuo da bi EU trebao pomoći u tranziciji u tim zemljama. "Brine me i raspad sigurnosnih službi u Tunisu i Egiptu", rekao je.

"Ne možete imati sigurnosni vakuum pa... u tome vidim hitnu potrebu da EU pomogne", rekao je. "Demokracija se ne događa preko noći. Za učinkovito gospodarstvo, radna mjesta treba vremena. Nadajmo se da to neće izazvati nezadovoljstvo u kojem bi Al Kaida ... mogla biti ponovno privlačna", rekao je.