c S
Dnevne novosti

Javna rasprava o tome treba li Hrvatska u EU ili ne

06.09.2011 07:24 ZAGREB, 5. rujna 2011.(Hina), Da bi Hrvati na referendumu donijeli kvalificiranu odluku o tome hoće li u Europsku uniju ili ne, važno je da se ostvare dva uvjeta: da se omogući javna rasprava i da se jasno odredi granica potrošnje za kampanje na objema stranama, rečeno je u ponedjeljak u Zagrebu na javnoj raspravi o stanju EU-a i budućnosti Hrvatske u toj organizaciji.
Na raspravi koju je organizirala e-academia.hr sudjelovali su, između ostalih, Andrej Plenković, državni tajnik za europske inegracije u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Nigel Paul Farage, britanski političar i član Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu i lider Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva.

Po Farageovim riječima, "nužno je da i strana 'za' i strana 'protiv' imaju ograničenje potrošnje", te da se "pobrinete da o toj temi bude javne rasprave".

Sudionici rasprave, osim predstavnika MVPEI-ja, drže kako, po riječima Slavena Letice, danas "nije pravi trenutak za ulazak u EU". "Iako sam prije 21 godinu osnovao Europski pokret", rekao je, u međuvremenu nas "EU nije ničime zadužio".

Pravo na skoro članstvo u EU-u Hrvatska je, po njegovim riječima, "platila i nacionalnim ponosom i teritorijem". Letica se zalaže za to da neovisni stručnjaci izrade analizu isplativosti ulaska u EU-u.

Velimir Srića kaže kako on "nije protiv ulaska u EU", iako "ne u ovome trenutku". Po njegovim riječima, hrvatska javnost sklonija je ulasku u EU-u nego što euroskeptici to misle, iako je ta sklonost umanjena zadnjih godina pitanjem odnosa s Haaškim sudom i velikom sporošću u približavanju EU-u.

No Srića u tome vidi i pozitivne strane jer se Hrvatska bolje pripremila za članstvo. "Za Hrvatsku je proces bio koristan jer su se za nas primjenjivali kriteriji Lige prvaka, a za druge kupa UEFA", slikovito je opisao Srića.

Andrej Plenković iz MVPEI-ja drži da su hrvatski građani veoma skloni ulasku u EU-u, a da se zemlja dobro pripremila. Po njegovim riječima, na hrvatsko članstvo dobro gledaju i javnosti 27-člane unije.

"Hrvatska je dobro prihvaćena i u javnosti zemalja EU-a i uskoro ćemo postati konstruktivna 28. članica", rekao je i naglasio kako je javna rasprava nužna i dobrodošla.