c S
Dnevne novosti

U Beogradu počeo sastanak Nesvrstanih

06.09.2011 07:12 BEOGRAD, 5. rujna 2011.(Hina), Ministarski sastanak nesvrstanih zemalja, u povodu obilježavanja 50. godišnjice prvog summita toga pokreta, započeo je u ponedjeljak u Beogradu svečanom sjednicom koju je službeno otvorio ministar vanjskih poslova zemlje predsjednice pokreta – Egipta, Mohamed Kamel Amr.
Na skupu sudjeluju predstavnici više od stotinu država, među kojima su visoki dužnosnici Ujedinjenih naroda (UN), Afričke unije, Arapske lige i Organizacije islamske konferencije.

Hrvatsku predstavlja državni tajnik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo, a poseban gost skupa bit će posljednji ministar vanjskih poslova SFR Jugoslavije Budimir Lončar, sadašnji predsjednik savjeta predsjednika RH za vanjsku politiku i međunarodne odnose.

Od ostalih predstavnika država – bivših jugoslavenskih republika na zasjedanju su nazočni slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, crnogorski Milan Roćen te ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, kao i zamjenik makedonskog ministra vanjskih poslova Zoran Petrov.

Na sjednici sudjeluju predstavnici zemalja iz Afrike, Azije i Latinske Amerike, a u svojstvu promatrača predstavnici Španjolske, Mađarske i Finske.

Očekuje se da će se sudionicima svečane sjednice u beogradskome Domu narodne skupštine u uvodnom djelu obratiti srbijanski predsjednik Boris Tadić, a zatim, među ostalim govornicima, glavni ravnatelj ureda UN u Ženevi Kassym–Jomart Tokayev, kao i Budimir Lončar u svojstvu posebnog izaslanika glavnog tajnika UN za Pokret nesvrstanih zemalja.

Drugog dana bit će održana radna sjednica u zgradi nekadašnjeg Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. Pokret nesvrstanih, koji danas obuhvaća 118 zemalja i u kojemu Hrvatska ima status promatrača, svoj prvi summit održao je od 1. do 6. rujna 1961. godine u Beogradu, a tvorci pokreta bili su ondašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito, indijski premijer Džavaharlal Nehru, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, te predsjednici Gane Kvame Nkrumah i Indonezije Sukarno.

Ta petorica čelnika tvorci su politike nesvrstavanja ni uz jedan ondašnji hladnoratovski blok, zauzimajući se za umjerenu političku opciju u međunarodnim odnosima.