c S
Dnevne novosti

Bebić s islandskom premijerkom i šefom diplomacije

07.09.2011 07:12 ZAGREB, 6. rujna 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sastao se u utorak s predsjednicom islandske vlade Johannom Sigurthardottir te ministrom vanjskih poslova Oessurom Skarphethinssonom na odvojenim sastancima, a središnje teme razgovora bile su gospodarska situacija u Hrvatskoj i Islandu te hrvatski pristupni pregovori s Europskom unijom, priopćio je saborski red za odnose s javnošću.
Upoznavši saborsko izaslanstvom s trenutnim gospodarskim prilikama u Islandu te pozitivnim trendovima gospodarskog rasta nakon suradnje s Međunarodnim monetarnim fondom - pad inflacije s 18 na 4 posto, pad nezaposlenosti sa 17 na 6-7 posto - predsjednica islandske vlade pokazala je zanimanje za hrvatska iskustva u rješavanju posljedica gospodarske krize, dodaje se u priopćenju.

Čestitavši na dovršetku pregovaračkog procesa za ulazak u članstvo Europske unije, Sigurthardottir je pokazala osobito zanimanje za hrvatska iskustva u pregovorima s Europskom unijom, podršku javnosti hrvatskom ulasku u članstvo Europske unije, strukturalne promjene Sabora te promjene hrvatskog Ustava u procesu prilagodbe Uniji kao i sposobnost Hrvatske za ulazak u eurozonu.

Saborsko izaslanstvo, koje uz predsjednika Bebića čine predsjednica Nacionalnog odbora Vesna Pusić te zastupnici Jerko Rošin i Mirando Mrsić, sastalo se tijekom poslijepodneva i s islandskim ministrom vanjskih poslova Oessurom Skarphethinssonom koji je kazao da je Island vrlo aktivno i temeljito pratio hrvatske pregovore s Europskom unijom.

"Učimo na vašem primjeru i čestitamo vam na dobrom vođenju pregovora te radu saborskog Nacionalnog odbora", istaknuo je islandski ministar vanjskih poslova, prema priopćenju.

Prema njegovim riječima, područja ribarstva i poljoprivrede predstavljaju islandski prioritet u pogledu ulaska u članstvo Europske unije. "Ona su za islandsko društvo od ključne naravi i od rješavanja tih poglavlja uvelike će ovisiti raspoloženje islandske javnosti za podršku ulaska u punopravno članstvo u EU", zaključio je Skarphethinsson.