c S
Dnevne novosti

Njemački ustavni sud ojačao njemačku pomoć euru

08.09.2011 07:10 BERLIN, 7. rujna 2011.(Hina), Njemački ustavni sud u Karlsruheu odbacio je u srijedu niz prigovora na račun ustavnosti njemačke financijske pomoći i sudjelovanja Njemačke u Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF), ali je istodobno ojačao prava Bundestaga u donošenju odluka vezanih uz ta pitanja.
"Bundestag prihvaćanjem dosadašnjih zakona o njemačkoj pomoći ni u kom slučaju nije povrijedio svoju autonomiju u donošenju odluka po pitanju financija", obrazložio je presudu Andreas Vosskuhle predsjednik Ustavnog suda Njemačke odgovarajući na primjedbe podnositelja pritužbe koji su se žalili na način donošenja lanjske odluke o davanju financijske pomoći posrnulim europskim članicama koji je, po njihovu mišljenju, nedovoljno uključio Bundestag.

On je istodobno naglasio kako bi povjerenstvo Bundestaga za proračun u budućnosti trebalo biti intenzivnije uključeno u proces donošenja odluka u području financijske politike. "Današnja presuda nikako ne bi trebala biti shvaćena kao bezrezervna potvrda ustavnosti budućih paketa pomoći“, rekao je Vosskuhle i dodao kako svaku "pojedinačnu solidarna pomoć većih razmjera" u budućnosti mora potvrditi Bundestag.

Skupina ekonomista i zastupnika u Bundestagu podnijela je u lipnju ove godine pred Ustavnim sudom prigovor protiv zakona koji daju pravnu osnovu za njemačku pomoć Grčkoj i sudjelovanje u "zaštitnom kišobranu" za euro (EFSF). Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je odluku iz Karlsruhea i smatra da se radi o "potvrdi dosadašnje politike njezine vlade". Merkel je tijekom rasprave u Bundestagu o proračunu za sljedeću godinu, koja je započela danas, još jednom potvrdila važnost eura za budućnost Europske unije.

"Propadne li euro, propada i Europska unija", rekla je Merkel ali je dodala: "Euro ne smije propasti i on neće propasti". Tužitelji, na čelu sa zastupnikom Peterom Gauweilerom iz Kršćansko socijalne unije (CSU) koja zajedno s Kršćansko demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel sudjeluje u radu savezne vlade, drže da je Njemačka vlada u procesu donošenja odluka o pomoći povrijedila Ustavom definirano pravo parlamanta o sudjelovanju u donošenju važnih odluka. Današnju odluku podnositelji pritužbe prokometirali su zaključkom kako je "današnji dan loš dan za Njemačku i Europu".

Njemačka ministrica pravosuđa Sabine Leutheusser-Schnarrenberger pozdravila je današnju odluku Ustavnog suda jer smatra da ona jača ulogu parlamenata zemalja članica Europske unije. "Odluka po kojoj se od naroda izabrani predstavnici u budućnosti još jače uključuju u proces donošenja odluka o spašavanju eura je u potpunosti ispravna", rekla je Leutheusser-Schnarrenberger. Ona je dodala kako je današnja presuda i "signal tržištima" jer pokazuje punu ustavnost vladinih mjera za stabilizaciju financijskih tržišta.

U pozadini odluke Ustavnog suda stoji višemjesečni spor oko kompetencija u donošenju odluka vezanih uz pomoć Njemačke financijski posrnulim članicama Europske unije. Zastupnici Bundestaga predbacuju demokršćansko-liberalnoj vladi Angele Merkel izostavljanje njemačkog parlamenta iz procesa donošenja odluka o financijskoj pomoći te svođenje Bundestaga na tijelo koje slijepo potvrđuje odluke koje je prethodno donijela vlada.

Pritom se ne radi samo o zastupnicima oporbenih stranaka nego i stranaka vladajuće koalicije. Kancelarka Angela Merkel je prije dva tjedna raspravljala s predstavnicima zastupničkog kluba demokršćana u parlamentu te im zajamčila intenzivnije uključivanje u proces donošenje odluka. Njemački Bundestag krajem rujna bi trebao glasati o novim zakonima koji bi dali pravni temelj proširenom paketu pomoći stabilizaciji eura koji su proljetos dogovorili čelnici Europske unije. Kako procjenjuju promatrači, potvrda Bundestaga proširenom "zaštitnom kišobranu" za euro još nije sigurna.