c S
Dnevne novosti

Popijač: hrvatsko gospodarstvo se oporavlja

09.09.2011 07:18 PRELOG, 8. rujna 2011.(Hina), Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač je izjavio na tribini u Prelogu kako smo u dvije godine pokazali da znamo što nam je činiti u gospodarskoj krizi kakvu svijet ne pamti.
"Uspjeli smo bez vanjske pomoći, bez MMF-a oporaviti naše gospodarstvo“, rekao je ministar na tribini o gospodarstvu i Europskoj uniji.

Dodao je da se uz sve probleme plaće u javnom sektoru nisu rezale, da mirovine nisu kasnile ni jedan dan. Kako je napomenuo sve to uspjeli smo napraviti bez nekog većeg privatizacijskog prihoda.

Po njegovim riječima gospodarstvo naše zemlje u 2009. godini imalo je minus od 5,6 posto, što je bila posljedica prelijevanja svjetske gospodarske krize.

Ona je protutnjala cijelim svijetom i nije mogla ne ostaviti traga na gospodarstvu naše male države, dodao je.

Govoreći o tome što je učinjeno od kada je Jadranka Kosor došla na čelo hrvatske vlade, Popijač je kazao da su se stabilizirale javne financije, primjenjen je program gospodarskog oporavka te su uspješno završeni pregovori o pristupanju Europskoj uniji, što za posljedicu ima da smo danas u pozitivnim gospodarskim kretanjima.

"Sve je ovo znak da ćemo i u budućnosti imati ozbiljnije gospodarske pokazatelje, a u sljedećim godinama sigurno ćemo se vratiti tamo gdje smo bili", najavio je ministar gospodarstva.

Na tribini je pohvalio gospodarstvenike iz Donjeg Međimurja, rekavši da taj industrijski bazen, koji uz Prelog obuhvaća i okolna naselja, može biti mjerilo pripremljenosti za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Popijač smatra da tu rade poduzetnici koji su već dugo, ne samo na europskim, već i svjetskim tržištima, a jedina promjena koju će oni osjetiti kada uđemo u Europsku uniju, kako je dodao, bit će promjena na bolje.