c S
Dnevne novosti

Konferencija IFJ-a o medijskim slobodama i borbi protiv terorizma

12.09.2011 07:14 ZAGREB/BRUXELLES, 10. rujna 2011.(Hina), Novinari moraju povratiti svoju ulogu u raspravama o terorizmu, a ne dopustiti da budu ušutkani argumentima o nacionalnoj sigurnosti koje se koristi kako bi se ugušilo promišljanje vladinih politika nakon terorističkih napada 11. rujna na Sjedinjene Države, kazano je u subotu na otvaranju dvodnevne konferencije "Novinarstvo u sjeni zakona za borbu protiv terora", koju su u Bruxellesu organizirali Međunarodna federacija novinara (IFJ) i njezin europski ogranak, Federacija europskih novinara (EFJ).
Istaknuti novinari i aktivisti za ljudska prava kazali su na konferenciji da su zakoni doneseni nakon napada 11. rujna u sklopu rata protiv terora "ohladili" novinarstvo u mnogim državama, omogućujući vladama da izbjegnu kritike javnosti, priopćio je IFJ. "Uloga medija kao čuvara demokracije načeta je čak u razvijenim demokracijama", rekao je u predsjednik IFJ-a Jim Boumelha.

"Ograničavanja medijskih sloboda uvedena su pod krinkom nacionalne sigurnosti." Na konferenciji je kazano da su zakoni za borbu protiv terorizma omogućili vladinim pravosudnim tijelima da nadziru novinare, od kojih su neki morali odati svoje izvore, dati svoje snimke ili su bili optuženi zbog objave informacija navodno štetnih za nacionalnu sigurnost.

To novo medijsko okružje ograničilo je novinare u neovisnom izvješćivanju o terorizmu. "Postoji nevoljkost da se izvješćuje o vladinim politikama iz straha da se ne završi na pogrešnoj strani", kazao je predsjednik EFJ-a Arne Konig.

John Nichols, američki novinar i pisac, rekao je da je novinarstvo u SAD-u nakon 11. rujna svedeno na sirove informacije popraćene političkim komentarom "spikera" koji imaju političke interese. Stručnjaci za ljudska prava pozvali su vlade da u borbi protiv terorizma ostanu vjerne temeljnim vrijednostima poštivanja vladavine prava i temeljnih ljudskih prava.

"Jezik rata protiv terora olakšao je vladama da uvedu mjere koje guše medijske slobode i temeljna prava", kazala je Mary Robinson, bivša irska predsjednica i bivša visoka povjerenica UN-a za ljudska prava. "Zakoni protiv terora nakon 11. rujna potkopali su novinarski integritet i obeshrabrili kritične glasove."

Rat protiv terora također je povećao rizike za novinare koji su suočeni s uhićenjima i otmicama prilikom praćenja sukoba u Afganistanu i Iraku. Herve Ghesquiere, francuski izvjestitelj za France 3 i bivši taoc u Afganistanu, rekao je da je rad novinara koji prate ratove protiv terora postao jako težak, uključivo one koji rade unutar borbenih postrojbi jer im je kompromitirana njihova neovisnost.

"Medijske slobode nisu moguće bez sigurnog okružja", dodala je Dunja Mijatović, visoka predstavnica OESS-a za medijske slobode. "Postoji opasnost da vladavina prava bude zamijenjena vladavinom straha", kazala je, kako se navodi u priopćenju.