c S
Dnevne novosti

Bebić susretom s Gilmoreom završio posjet Irskoj

12.09.2011 07:20 ZAGREB, 9. rujna 2011.(Hina), Susretom s potpredsjednikom vlade i ministrom vanjskih poslova Republike Irske Eamonom Gilmoreom predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić završio je u petak dvodnevni službeni posjet toj zemlji, priopćeno je iz saborske službe za odnose s javnošću.
Čestitajući Hrvatskoj na dovršetku pristupnih pregovora s Europskom unijom, Gilmore je izrazio uvjerenje kako će hrvatsko pristupanje EU-u imati vrlo pozitivan i poticajan učinak na sve zemlje u regiji, stoji u priopćenju.

Gilmore je, po priopćenju, iskazao zanimanje za vremenski okvir u kojem bi se potpisao Ugovor o pristupanju, održali izbori za Hrvatski sabor te referendum o pristupanju EU-u.

"Možete biti uvjereni da će Irska odmah po potpisivanju pristupnog ugovora između Hrvatske i EU-a pristupiti brzom postupku ratifikacije u irskom parlamentu", rekao je Gilmore.

"Svjesni smo ratnih ožiljaka koje hrvatsko društvo nosi i svjesni smo golemog napretka koji je Hrvatska ostvarila u proteklih 20 godina. Hrvatsko članstvo u Uniji uvelike će nam olakšati suradnju na mnogim područjima i veselimo se što će Hrvatska postati 28. članicom europske obitelji", istaknuo je Gilmore, navodi se u priopćenju.

Bebić je naglasio kako Hrvatska u okviru svoje regionalne politike potiče i podupire susjedne zemlje da s ciljem trajnog mira te političke i gospodarske stabilnosti krenu istim putem kao i Hrvatska.

U pogledu buduće suradnje dviju zemalja u okviru EU-a, Bebić i Gilmore su se složili kako su komunikacija te suradnja malih i srednje velikih zemalja od osobite važnost u razvijanju zajedničkih stajališta i ostvarenja zajedničkih ciljeva, stoji u priopćenju.