c S
Dnevne novosti

Pahor za transformaciju EU u "Sjedinjene europske države"

12.09.2011 07:16 LJUBLJANA, 9. rujna 2011.Hina, Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u petak na međunarodnoj konferenciji u Bledu u Sloveniji da Europska unija nema perspektive bez jake zajedničke valute, te se zauzeo za promišljanje o "novom ustavu" integracije, u smislu stvaranja "Sjedinjenih europskih država".
"Ne budemo li djelovali u sadašnjoj krizi, doći će do sutona europske ideje, zato treba razmišljati o novom europskom ustavu", rekao je Pahor, otvaarajući međunarodni skup "Bledski forum" na kojemu sudjeluje više stotina sudionika iz više država i međunarodnih organizacija, a ove je godine posvećen temi "Snaga budućnosti".

Osvrčući se na pitanje sadašnje krize u euro-zoni i dilemu je li Europskoj uniji potreban veći stupanj političke integracije ili "manje Europe" u kojoj će nastati EU sa "više brzina", Pahor je u svom govoru istaknuo da je u euro-zoni potrebno veće usklađivanje fiskalnih politika i stabilizacija eura.

"Bez jake valute EU ne može preživjeti, a da bismo imali jak euro potreban nam je veći politički i socijalni stupanj integracije u uniji nego što ga imamo sada", rekao je Pahor, dodavši da bi koncept "Sjedinjenih europskih država" bio prava vizija za rješenje sadašnjih problema i budućih izazova.

S Pahorom se složio i slovenski predsjednik Danilo Tuerk, rekavši da su promjene u Europi neophodne, ali da ideje za promjene moraju doći iz baze, odnosno od ljudi, kako se to dogodilo tijekom nedavnog "arapskog proljeća" u nekim zemljama sjeverne Afrike.

Među gostima ovogodišnjeg Bledskog foruma su i zamjenica kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying i ruski ministar za telekomunikacije Igor Šegoljev, a sudjeluje i više ministara ili njihovih zamjenika iz Europe i svijeta.

Na nekima od predviđenih neformalnih panela na Bledu sudjelovat će šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar, zatim poznati egipatski novinar Mahmud Salem, te novinar britanskog BBC-a Nick Gowing, a teme su odnosi u svijetu i regiji, te multipolarnost i odnosi nekadašnjih velesila.

Pahor je potvrdio da će u rasprava sudjelovati i srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić, te predsjednik kosovske vlade Hashim Thaci koji je u Sloveniju došao na Pahorov poziv.

Nije jasno je li to slučajnost ili je riječ o Pahorovoj namjeri da posreduje u dijalogu Prištine i Beograda, kako je najavio prilikom nedavnog posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Ljubljani. Tada je rekao da ima ideja kako unaprijediti dijalog Srbije s Kosovom, ali nije iznio detalje.