c S
Dnevne novosti

Izabran samo jedan član Uprave HRT

14.09.2011 07:18 ZAGREB, 13. rujna 2011.(Hina), Članovi Programskog vijeća i Nadzornog odbora HRT-a na zajedničkoj su sjednici izabrali jednog člana Uprave HRT-a, umjesto dva člana koje je predložio predsjednik Uprave Josip Popovac.
Na sjednici je bilo 14 od 16 članova Programskog vijeća i NO, a za izbor je bila potrebna dvotrećinska većina od najmanje 11 glasova. Zoran Mihajlović, dosadašnji v.d. ravnatelja Hrvatskog radija dobio je 12 glasova, uz dva suzdržana glasa, što je bilo dovoljno za prolaz.

Za Marka Ugarkovića, direktora prodaje HRT-a, glasovalo je 10 članova, a četiri ih je bilo suzdržano pa on nije izabran. Predsjednica Programskog vijeća Nada Zgrabljić Rotar ustvrdila je kako članovi vijeća očito nisu radili po svojoj savjesti već za svoj osobni interes ili interes politike.

"Ovo je vrlo neobična poruka javnosti i predsjedniku Uprave i svima nama. Vrijeme je da se malo posramimo. Hvala svima koji nisu glasovali. Nadam se da imate za sebe opravdanje", poručila je Zgrabljić Rotar te najavila raspisivanje novog natječaja za izbor jednog člana Uprave u roku od osam dana.

Inače, cijeli postupak od raspisivanja natječaja do izbora javnu radioteleviziju košta 40.000 kuna. Ponovni neizbor svih članova Uprave HRT-a član vijeća Ante Tomić ocijenio je "kretenskim". Smatra da se radi o opstrukciji jer se predsjedniku Uprave onemogućava da bira suradnike s kojima želi raditi.

Obrazlažući svoj prijedlog, Popovac je na početku je sjednice kazao kako je predložio izbor ljudi iz kuće radi njihovih kompetencija, poznavanja posla i povjerenja koje ima u njih.

Inače, za vrijeme sjednice i glasovanja ispred ulaza u zgradu HRT-a prosvjedovalo je 30-ak članova HČSP-a zbog izbora Zorana Mihajlovića i njegove nacionalnosti. Po novom Zakonu o HRT-u koji je stupio na snagu lani u prosincu, Uprava HRT-a mora imati dva člana i predsjednika.