c S
Dnevne novosti

UN-ovi stručnjaci: izraelska blokada Gaze je protuzakonita

14.09.2011 07:10 ŽENEVA, 13. rujna 2011.(Hina/Reuters), Izraelska morska blokada Pojasa Gaze krši međunarodno pravo, zaključila je skupina stručnjaka za ljudska prava u izvješću Vijeću za ljudska prava UN, čime je osporila zaključak zasebne istrage UN o izraelskom napadu na brod koji je prema Gazi prevozio humanitarnu pomoć.
Zaključak "Palmerovog izvješća" o izraelskom napadu na brod u svibnju 2010. u kojem je poginulo devet turskih aktivista, objavljenog početkom rujna, bio je da je Izrael u tom napadu posegnuo za nerazmjernom silom, ali je pomorska blokada bila zakonita.

No, skupina od pet neovisnih stručnjaka u svojem je izvješću Vijeću UN-a odbacila taj zaključak, ustvrdivši da je blokada izložila stanovnike Gaze kolektivnoj kazni, što je "flagrantno kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava".

Čeverogodišnja blokada oduzela je 1,6 milijuna stanovnika Gaze temeljna ljudska prava, smatraju stručnjaci.Druga istraživačka misija koju je uputilo isto Vijeće UN u rujnu 2010. također je zaključila kako se blokadom krši međunarodno pravo, a međunarodni odbor Crvenog križa tvrdi kako blokada krši Ženevsku konvenciju.

Posebni izvjestitelj UN o ljudskim pravima na okupiranim palestinskim područjima Richard Falk, jedan od stručnjaka iza ovog izvješća, rekao je kako je zaključke Palmerovog izvješća odredila želja autora da se poprave odnosi između Turske i Izraela, koje je Ankara nakon napada na brod gotovo prekinula.

"Palmerovo izvješće za cilj je imalo političku pomirbu između izraela i Turske. Žalosno je da u takvom izvješću politika nadjača pravo", ocijenio je Falk u izjavi.