c S
Dnevne novosti

Okrugli stol "Partnerstvo za otvorenu vlast"

15.09.2011 07:20 ZAGREB, 14. rujna 2011.Hina, Članica Izvršnog odbora GONG-a Jelena Berković ocijenila je na okruglom stolu "Partnerstvo za otvorenu vlast" da se u Hrvatskoj njeguje kultura tajnosti budući 80 posto građana ne zna što je ispregovarano s Europskom unijom, a uskoro bi o tome trebali odlučivati na referendumu.
Također je upozorila na problem vladinih zatvorenih sjednica, pri čemu je i izvršni direktor Ureda GONG-a Dragan Zelić ukazao na nedostupnost njezinih dnevnih redova, kao i netransparentnost kriterija po kojima se na njima dodjeljuju sredstva.

Zakon o pravu na pristup informacijama je popravljen, no i dalje obnašateljima vlasti omogućava da neku informaciju proglase tajnom kako bi građanima otežali pristup.

O tome bi bi pak trebalo odlučivati nezavisno tijelo, no kako to često nije slučaj, stvar završi u dugotrajnom postupku na sudu, kazala je Berković. Dodala je da ne zna ni za jednu plaćenu kaznu za uskraćenu informaciju, a kamo li političku odgovornost.

Sukob interesa vrlo je teško spriječiti osobito na lokalnoj razini, no praćenjem imovinskih kartica može utvrditi ima li poboljšanja materijalnog stanja nastalog kao rezultat sukoba interesa ili kaznenog djela korupcije, ustvrdio je Davor Dubravica iz Ministarstva pravosuđa.

Govoreći o mogućnostima koje nude visoke tehnologije u poboljšanju kvalitete usluga javne uprave, informacijski stručnjak Marko Rakar upozorio je kako internet danas omogućava da se svi podaci javno objave, ali i da je za postojeću netransparentnost najčešće kriva "birokracija koja svoju moć crpi iz zadržavanja informacija".

U prilog tome naveo je podatke o javnoj nabavi, objavljene na internetu na način da "više toga zamagljuju nego što otkrivaju", kao i "nedopustivost činjenice da se ni dan danas ne zna koliko osoba u Hrvatskoj prima plaću iz državnog proračuna".

Okruglim stolom pokušalo se potaknuti napredak na području transparentnosti rada tijela javne vlasti, uključivanja građana i civilnog društva u oblikovanje javnih politika.

Također građane bi se uključilo i u borbu protiv korupcije te korištenje novih tehnologija a kako bi se poboljšala kvaliteta usluga javne uprave. U tom smislu najavljeno je i osnivanje koordinacijskog tijela te donošenje akcijskog plana.