c S
Dnevne novosti

Nejednakosti između muškaraca i žena prioritetne za UN

15.09.2011 07:18 WASHINGTON, 14. rujna 2011.(Hina/AFP), Nejednakosti između muškaraca i žena predstavljaju veći izazov od pitanja prostora vitalnog za čovječanstvo u trenutku kad planet bude premašio prag od sedam milijardi stanovnika, ocijenio je u utorak Fond UN-a za stanovništvo (UNFPA).
Približno 90 posto svjetske mladeži živi u zemljama u razvoju, od kojih 900 milijuna djevojaka i mladih žena koje nemaju, ili ga imaju u vrlo maloj mjeri, pristup obrazovanju i reproduktivnoj zdravstvenoj njezi, otkrio je šef UNFPA Babatunde Osotimehin otvarajući u okviru foruma u Washingtonu program "sedam milijardi akcija" uoči simbolične granice od sedam milijardi Zemljana koja će biti dosegnuta 31. listopada, po UN-u.

"Ne radi se o prostoru, radi se o jednakosti, o socijalnoj pravdi", istaknuo je Osotimehin. Danas je ključno poboljšati politiku njege rodilja, pristupa obiteljskom planiranju i razviti školovanje djevojaka, rekao je on. U zemljama u razvoju, mnogo djevojaka želi ići na studij, odgoditi dob stupanja u brak, poboljšati zdravlje i imati manje djece, podsjetio je on.

Svjetsko stanovništvo premašit će prag od sedam milijardi stanovnika 2011. te iako se prosječan demografski rast usporava, i dalje je jako visok u Africi, istaknuto je u kolovozu u istraživanju Francuskog nacionalnog instituta za demografska istraživanja (Ined). Granica od šest milijardi premašena je 1999.

Trebalo je 12 godina da se dođe do sedam milijardi ali će trebati 14 da bi se došlo do osam milijardi. Tada bi se stanovništvo na planetu trebalo stabilizirati, za jedno stoljeće, na približno devet do deset milijardi, prema predviđanjima francuskog instituta koji obavlja vlastita istraživanja usporedo s UN-om, Svjetskom bankom i drugim velikim nacionalnim institutima.