c S
Dnevne novosti

Nadzorni odbor HRT-a prihvatio dorađeni Program restrukturiranja

15.09.2011 07:22 ZAGREB, 14. rujna 2011.(Hina), Nadzorni odbor HRT-a prihvatio je dorađeni i ispravljeni Program restrukturiranja HRT-a, a privremenom glavnom ravnatelju HRT-a Josipu Popovcu naložio da najmanje jednom na mjesec izvješćuje o provedbi tog programa.
Iz NO-a su priopćili da su dorađeni i ispravljeni Program restrukturiranja HRT-a od 13. rujna 2011. prihvatili jednoglasno te da su privremenom glavnom ravnatelju naložili da ih najmanje jednom na mjesec, najkasnije do 25., izvijesti o provedbi programa i donošenju akata koji iz njega proizlaze.

Na izradu programa restrukturiranja HRT prošle je godine obvezala vlada koja je prvi prijedlog odbacila u početku studenoga. Potkraj siječnja ove godine odbačen je i dodatak programa restrukturiranja te je vodstvu javne radiotelevizije naloženo da u roku od 30 dana izradi nov program.

U Vladi je tada rečeno kako prihvaćaju činjenicu da su na HRT-u ostvarene određene početne uštede u 2010. u usporedbi s 2009., ali da ne mogu prihvatiti tvrdnju da je nemoguće utjecati na određene troškove.

Pritom je navedeno da su moguće nove uštede daljnjim naporima HRT-a da snizi pojedine troškove, primjerice boljim uvjetima za prava prijenosa i prikazivanja, da prostora za uštede ima na troškovima dnevnica i putovanja, dodatnom brigom o velikim ugovorima i ostalim režijskim troškovima, da mogućnosti ušteda postoje i rješavanjem otpremnina za 389 radnika te da se kadrovskim restrukturiranjem može uštedjeti 54,4 milijuna kuna.

S obzirom na to da ostaje nekoliko otvorenih poreznih pitanja vlada ne može prihvatiti prijedlog podmirenja obveza s osnove dugovanja državi iz dodatka programu restrukturiranja HRT-a, navodi se uz ostalo u vladinim siječanjskim zaključcima.