c S
Dnevne novosti

Božinović: Hrvatska učinila ono što nije nitko u povijesti EU-a

16.09.2011 07:18 RIJEKA , 15. rujna 2011.(Hina), Ministar obrane Davor Božinović na tribini u Opatiji u organizaciji opatijskog HDZ-a, govoreći o procesu ulaska Hrvatske u EU, kazao je da je "Hrvatska učinila u posljednje dvije godine ono što nije nitko u povijesti proširenja EU".
Božinović je istaknuo da su pregovori bili veoma teški, ali da su uspješno dovršeni pod vodstvom HDZ-a i predsjednice Vlade Jadranke Kosor.

Kulminacija će se dogoditi u subotu u trenutku kad premijer Poljske kao predsjedavajuće zemlje EU Donald Tusk preda predsjednici hrvatske Vlade tekst pristupnog ugovora, istaknuo je.

Prednosti ulaska u EU su, kazao je Božinović, postizanje dugoročne sigurnosti i stabilnosti te ostvarenje uvjeta za gospodarski napredak.

To je velika šansa za gospodarstvo zbog ulaska na integrirano europsko tržište, pristupa europskim fondovima te uvođenja jasnih pravila tržišnog natjecanja.

"Mislim da smo uhvatili jedan od posljednjih vlakova za mnogo godina unaprijed", kazao je ministar govoreći o dovršetku pregovora i ulasku u EU.

"Toga, kao i stanja u kojem je sada EU smo bili svjesni i na početku pregovora", rekao je.

Dodao je da Europa više nije u onom raspoloženju za proširenje kao 90-tih godina prošloga stoljeća.