c S
Dnevne novosti

MVPEI: Irska jamstva će biti zaseban akt

19.09.2011 07:22 ZAGREB, 16. rujna 2011.(Hina), Irski prijedlog da se formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza uključe u hrvatski ugovor o pristupanju Europskoj uniji odnosi se na odvojeni pravni akt o kojem će se članice odvojeno izjašnjavati, rečeno je u petak iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija.
"Formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza neće biti sadržajno dodana hrvatskom ugovoru o pristupanju nego će biti predmet drugog pravnog akata koji će biti stavljen u proceduru u trenutku ratifikacije", rečeno je Hini iz ministarstva, te će se o njemu članice odvojeno izjašnjavati.

Irska ministrica za europska pitanja Lucinda Creighton kazala je u petak da je Irska zatražila od Europske unije da formalna jamstva o niskoj stopi korporativnog poreza doda hrvatskom Ugovoru u pristupanju koji bi trebao biti potpisan najvjerojatnije u prosincu, te potom i ratificiran u zemljama članicama EU-a.

"Mi predlažemo tehničku provedbu. Ne vidim nikakav problem u tom pogledu", kazala je za Reuters.

Irska je priopćila da je uvjerena da će zemlje članice EU-a prihvatiti njezinu nisku stopu poreza na dobit koju je EU 2009. obećala zaštititi, kao dio dogovora kojim je trebalo osigurati da Lisabonski ugovor prođe na referendumu u Irskoj.