c S
Dnevne novosti

EU poziva na "konstruktivno rješenje" palestinskog problema

19.09.2011 07:14 BRUXELLES, 17. rujna 2011.(Hina/AFP), EU je "primio na znanje" stremljenje Palestinaca da pristupe UN-u, ali misli da je "konstruktivno rješenje" koje bi moglo dovesti do nastavka mirovnih pregovora jedini izlaz, rekla je u subotu glasnogovornica šefice europske diplomacije Catherine Ashton.
"I dalje vjerujemo da je konstruktivno rješenje koje bi moglo dobiti najveću moguću podršku i omogućiti nastavak pregovora najbolji i jedini način da se dođe do mira i rješenja za dvije države koje palestinski narod želi", kazala je glasnogovornica Maja Kocijančič.

Nakon govora palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa koji je u petak potvrdio da će podnijeti zahtjev za prijamom palestinske države u UN kako bi se predstavio Vijeću sigurnosti, "moramo vidjeti detalje i datume zahtjeva.

Sljedeći dani bit će ključni", ocijenila je ona. "Zato ćemo udvostručiti naše napore, zajedno s našim partnerima unutar Kvarteta radi pokretanja pregovora među stranama što je brže moguće.

To je jedini način da se okonča sukob", naglasila je ona. Prema europskim diplomatskim izvorima, sastanak izaslanika Kvarteta za Bliski istok predviđen je za nedjelju u New Yorku.